2019-10-18T19:19:37+02:00 18. октобра, 2019. 19:19 |

Сто четири године битке на Врањевцу

Парастосом страдалим жртвама у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1920. године и полагањем венаца на споменик палим борцима, данас је обележена104. годишњица битке на Врањевцу.

Венце су положили делегација Министарства одбране на челу са пуковником Милованом Васићем, командантом Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу,  председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, председница Скупштине општине Горанка Стевић, председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године општине Мало Црниће и заменик председника Општине Горан Дачић, представници Општине Жабари, Општине Кучево, СУБНОР-а Кучево, СУБНОР-а Мало Црниће, Месне заједнице Кула, Основне школе „Милисав Николић“ Божевац.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић је истакао да је брдо Врањевац сведок једне крваве битке, једне велике жртве српског народа, али исто тако и велике храборсти и одлучности.

-Када се наш народ  једва мало опоравио од претходних ратова и борби, уследио је позив отаџбине за помоћ и одбрану на самом почетку Великог рата на нашим просторима. Непријатељ је желео да пркосне Србе покори што пре и ударио је силовито на девети пут Дунавске дивизије 7. октобра 1915. године. Иако су српски војници знали да су бројчано слабији нису се предавали, јер су знали шта штите и бране. Борбе су трајале по целом округу десетак наредних дана. Стигавши до брда Врањевац, по киши и магли, преморени и гладни, наши јунаци су борбом прса у прса успели да обезбеде сигурно повлачење и прегруписавање осталих снага, али жртве су биле многобројне и стравичне.

Никада не смемо заборавити голготе нашег народа и морамо учити нашу децу колико је тежак био пут ка слободној земљи Србији, како би је и они ценили у будућности. Жртва наших предака, наших бораца, кроз целокупну историју никада не може бити довољно истакнута, али ово спомен обележје је подигнуто њима у част, а данас их се сећамо и одајемо им почаст и велику захвалност, јер смо на крају Великог рата ипак били слободни. Никада не смемо престати да бранимо нашу земљу, јер бисмо тиме омаловажили све наше јунаке и борце за слободу. Звук граната и звекет оружја нико не жели у овом модерном и напредном времену, али Србија мора остати слободна земља, а њени грађани безбедни и заштићени, поручио је Антонијевић.

Председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године општине Мало Црниће Горан Дачић је нагласио да је величанствени споменик на брду Врањевац изграђен у част 23.560 страдалих официра, војника и цивила из 190 насеља Браничевског округа. Имена са краћом биографијом уписана су у Српски ратни поменик сачињен од 4 књиге које су заливене воском и узидане у споменик, који је на стогодишњицу битке на Врањевцу 18. октобра 2015. године открио тадашњи председник Србије Томислав Николић.

У културно – уметничком програму наступили су хор манастира Рукумија, песник и здравичар Милија Радивојевић Баја и Валентино Ољача, који је казивао стихове песме „Отаџбина“ Ђуре Јакшића. Скупу су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, игуман манастира Рукумија отац Симеон, руководство Општине Мало Црниће, представници Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године, Војске Србије, Српске православне цркве и суседних општина.

                                                                                                          Д.Динић