Градски одбор Странке слободе и правде у Пожаревцу организовала је данас конференцију за медије. Председник ГО Владан Милосављевић говорио је о поскупљењу комуналних услуга у граду и електричне енергије, као и о проблему око испоруке угља пензионерима.

Претходних дана, како је рекао Милосављевић, грађанима Пожаревца пристигли су октобарски рачуни за изношење смећа увећани за 60 одсто.

-Осим тога, поскупеле су и друге услуге Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“, закуп тезге на пијаци за 15,5 одсто, а гробљанске услуге за 15 процената. Чекамо да нам пристигну октобарски рачуни за воду увећани за 18 процената за физичка лица, 23 одсто за правна лица и 89 посто за установе, уз увођење и фиксног дела за одржавање система који ће износити 180 динара за физичка и 285 динара за правна лица. Сва ова поскупљења образлажу се кумулативним растом инфлације, односно трошкова живота, променом услова пословања и растом трошкова енергије, истакао је Милосављевић подсећајући јавност да је ГО ССП благовремено јавно позвао одборнике Скупштине града Пожаревца да не изгласају повећање цена комуналних услуга, јер оно представља покривање губитака насталих нестручним и недомаћинским управљањем јавним предузећима које се сада преваљује на све грађане Пожаревца.

Са конференције за медије

Овом приликом Председник Градског одбора Странке слободе и правде у Пожаревцу осврнуо се и на проблем пензионера око набавке угља чија је цена порасла за готово 100 одсто.

-Подсећамо да су пре месец дана пензионери добили гаранције да ће им угаљ бити испоручен у року од неколико дана. Месец дана након тога обавештени су да ће им од укупне количине угља коју су уплатили, бити испоручено 2.500 тона мање, да ће за сваку тону угља коју су платили 4.560 динара, морати да доплате још 4.240 динара по тони, да тај износ не могу да доплате на рате, већ су у целости да исплате целокупан износ и да ће им тек тада угаљ бити испоручен. Они још увек не знају да ли ће имати чиме да се греју ове зиме, нагласио је Милосављевић.

Председник ГО ССП у Пожаревцу истакао је да се грађани, осим што су погођени наведеним поскупљењима, свакодневно суочавају и са повећањем цена основних животних намирница, горива. Према његовим речима, најављена су и поскупљења регистрације возила и електричне енергије.

-Уз све претходно наведено, намећу се питања која овом приликом упућујемо градској власти. Уколико се повећање цена комуналних услуга у нашем граду правда растом инфлације, због чега је то повећање у распону од 15 до 89 одсто, када нас свакодневно уверавају да је инфлација на нивоу од 11 процената? Обзиром да ће Комуналне службе сада приходе од изношења смећа увећати за чак 60 процената, да ли вће тај новац бити усмерен у неку капиталну инвестицију овог предузећа од које ће сви грађани имати корист? Да ли ће новац од повећања цене воде бити довољан да се покрију губици Водовода и канализације, или ће и поред ового поскупљења и покривања губитака новцем грађана и даље имати статус највећег губиташа? Да ли ће се коначно неко обратити нашим најстаријим суграђанима који седе у хладним домовима, са тачном информацијом да ли ће им и када бити испоручен угаљ који су платили? Такође, уколико дође до испоруке огрева пензионерима, а надамо се да хоће јер би у супротном последице биле катастрофалне, шта ће радити тком зиме они који не могу одједном да плате увећану цену угља од готово 100 посто? Да ли ико од припадника режима, приликоп доношења одлука, размишља о обичном човеку који све ово треба да издржи, упитао је Милосављевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content