2019-12-24T13:26:29+01:00 24. децембра, 2019. 13:22 |

Субвенције Града Пожаревца: Потписани уговори са пољопривредницима

 

 

Преко две стотине пожаревачких пољопривредника, у Центру за културу Пожаревац, потписало је уговоре о додели подстицајних средстава за развијање сопствених пољопривредних газдинстава.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, потписујући уговоре, нагласио је да је Град Пожаревац у последње три године определио више од три милиона евра за субвенције пољопривредним произвођачима.

-Јачањем производње ваших малих породичних фабрика на отвореном, сви заједно јачамо и шансе да нас буде више тамо где нам је најлепше, на својим вековним огњиштима. Град Пожаревац, заједно са припадајућим месним заједницама, свестан је да се великим делом ослања на пољопривреду и на шансу коју она нуди. Свакодневно требамо славити чињеницу што је ово парче планете у коме ми живимо благословено плодном земљом, благом климом и вредним људима. Тога нам овде никада није недостајало. Када смо у граду одлучно кренули да то и искористимо, питали смо струку, консултовали вас и дошли до мера, помоћи и подстицаја којима би оснажили пољопривреднике и пољопривредна удружења, рекао је Спасовић додавши да је у овој години од укупних средстава Буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој у Програму подршке, издвојено за подстицаје 30, 2 милиона динара.

-Према ранг листи корисника до краја године, након потписивања уговора о додели подстицаја, исплатиће се више од 23 милиона динара. У 2020. години за ову намену је опредељено још више новца, 36, 5 милиона динара. Уз мере које доноси Град  и оне које нуди ресорно министарство, уверени смо да ће сва добро организована пољопривредна газдинства и друштва успети да обнове дотрајалу механизацију и развију своју производњу, рекао је Спаосвић.

Градоначелник Пожаревца  је том приликом напоменуо да ће Град наставити да помаже индиректним мерама, а једна од првих јавних набавки која ће бити окончана почетком године везана је за уређење атарских путева.

Славиша Стојковић, председник Буџетског фонда за развој пољопривреде, рекао је да 2020. године пољопривредници могу да очекују исте мере, али са значајно већим средствима.

-Добрим буџетом за наредну годину успећемо да још више људи укључимо у субвенције. У плану је и одлазак у иностранство како би се унапредила искуства када је реч о савременим технологијама, начину обрађивања земљишта и других грана пољопривреде, рекао је Стојковић.

И.Р.