2019-11-21T21:21:42+01:00 21. новембра, 2019. 21:20 |

Субвенције за приватни вртић

Град Пожаревац је склопио споразум са приватном Предшколском установом „Здраво дете“ у којој ће субвенционисати боравак деце са листе чекања за вртиће градске Предшколске установе „Љубица Вребалов“. Како у државном вртићу нема довољно места, а цена боравка деце у приватним вртићима је 23.000 динара месечно, субвенционисање боравка у приватним вртићима за многе запослене родитеље у Пожаревцу практично је спас.

Начелник Градске управе Александар Симоновић истиче да се оваквим решењем поред смањивања листе чекања, приватни сектор подстиче на развој и отварање нових радних места.

 -Потписаним споразумом утврдили смо начин на који родитељи, односно законски заступници могу остварити право на накнаду дела трошкова боравка њихове деце у ПУ„Здраво дете“. Потребно је да су пре свега већ поднели захтев за упис детета у ПУ  „Љубица Вребалов“ и да су испунили потребне услове, али да због недовољних капацитета дете није уписано. Предшколска установа о томе издаје потврду – одбијеницу са којом родитељ одлази у вртић „Здраво дете“ и закључује уговор о боравку детета. Са одбијеницом и потписаним уговором родитељ одлази у Одељење за друштвене делатности и исте предаје уз попуњавање прописаног обрасца. Надлежно одељење Градске управе на основу наведеног доноси решење о признавању права на накнаду дела трошкова за боравак детета. Иначе, накнаду дела трошкова родитељ уплаћује ПУ „Здраво дете“, а затим са доказом о уплати и решењем о признавању права долази у Одељење за друштвене делатности, након чега му се рефундира износ од 80 одсто од економске цене утврђене за боравак деце у ПУ „Здраво дете“, а што тренутно износи 15.200 динара, објашњава Симоновић.

Све што је утврђено одлуком о финансијској подршци породици са децом, а која се односи на близанце, треће и свако наредно дете, као и на самохраног родитеља, односиће се и у овом признавању права за боравак деце у ПУ „Здраво дете“.

Директорка ПУ „Здраво дете“ Мерима Милојковић се захвалила локалној самоуправи на препознатој иницијативи и обезбеђивању средстава за субвенционисање боравка деце у приватном вртићу.

-Са друге стране, ми као сувласници смо инвестирали знање, енергију, вештине, ентузијазам и средства како би прикупили и обезбедили докуменатцију, реновирали и опремили кућу за потребе вртића, и тако постали оснивачи прве приватне предшколске установе у Пожаревцу верификоване од стране Министарства просвете. Као такви, можемо да учествујемо у програму субвеција које је град Пожаревац обезбедио за своје грађане.

Члан Градског већа задужен за образовање Томица Стојановић је рекао да је још једна приватна установа поднела захтев за верификацију у Министарству просвете и да од наредног септембра највероватније неће бити више листе чекања у вртићима.

Директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Тања Лончар наглашава да ће овим потезом листа чекања бити преполовљена, сарадњу са приватним вртићима је оценила као веома позитивну и добродошлу, јер они како је рекла, не представљају конкуренцију државном вртићу, већ подршку у обезбеђивању најбољих могућих услова за боравак малишана.

Приликом обиласка Предшколске установе „Здраво дете“ која почиње са радом 2. децембра, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је казао да је потписивање уговора о субвенционисању боравка деце у приватном вртићу велики корак на путу потпуног укидања листе чекања.

-Тренутно је око 240 малишана остало испод црте и сада се тај број смањује за 110 детета, а имамо најаве за један до два нова вртића, тако да ће Град Пожаревац кроз субвенције, у врло кратком року од годину дана обезбедити да сви малишани бораве у вртићима и да родитељи не брину док су на послу. На овом примеру се види колико је битно јавно приватно партнерство, сарадња локалне самоуправе са реалним сектором, јер сви се налазимо на заједничком задатку да помогнемо нашим суграђанима, закључио је Спасовић.

                                                                                              Д.Динић