2021-02-21T19:26:33+01:00 21. фебруара, 2021. 19:26 |

Сусрети варошких позоришта Србије-онлајн

Емитовањем представе „Тотови“ Академског позоришта Студентског културног центра Крагујевац на јутјуб каналу Центра за културу Пожаревац, сутра ће почети 17. Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“. Стицај објективних околности везаних за пандемију короне, допринео је да овај, уз  XIII Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, буде други онлај фестивал који пожаревачки Центар за културу организује у последња три месеца.Тим поводом минулог петка одржана је конференција за новинаре на којој су Галина Перић, директорка Центра за културу, Александар Лукић, уредник у ЦЗК и селектор Фестивала као и Бојан Николић, извршни организатор овогодишњег „Штапа и шешира“ представили све детаље Аматерских глумачких свечаности.

– Позвала бих љубитеље позоришне уметности да буду уз нас, уз културно дешавање које се као резултат специфичног периода за читаво човечанство одвија у посебним условима и тако подрже овај вид стваралаштва. Пратећи овогодишње Аматерске глумачке свечаности на јутјуб каналу Центра за културу, надамо се да ће гледаоци уживати у избору представа, а оно што нам пружа посебен подстрек је да ћемо наредне године фестивал приредити у његовом природном окружењу: на сцени и пред публиком, рекла је Галина Перић, директорка  Центра за културу Пожаревац.

Жири

Одлуку о најбољима на овогодишњим Аматерским глумачким свечаностима  „Миливојев штап и шешир“ донеће Весна Станковић, глумица ЈДП Београд, Љиљана Дабић, директорка Галерије „Милена Павловић Барили“ као и Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке Пожаревац.

– Имао сам прилику да погледам двадесетак представа, а имајући у виду чињеницу да је овогодишњи Фестивал у онлајн формату, ја сам овај пут „искочио“ из досадашње праксе и за такмичарски део одабрао више такмичарских наслова. Реч је о седам представа а сам потез који сам повука иде у прилог томе да се све околности везане за позоришна остварења која због објективних околности не могу да допру до публике на калсичан начин, надоместе тиме да пут до гледалишта изборе на овај начин. Наравно, одлука да се пред жиријем нађе овај број остварења никако не доводи у питање квалитет, јер је реч о заиста добрим представама, Определио сам се превасходно за домаће текстове, као и позоришта која до сада никада нису учествовала на нашем Фестивалу сматрајући да ће виђена дела бити близу да избришу границу глумаца аматера и професионалаца, истакао је селектор Александар Лукић.

Имајући искуства са Смотре „Живка Матић“, имали смо и времена и искуства да технички обрадимо и на овакав начин припремимо „Миливојев штап и шешир“ за презетацију публици, а све представе моћи ће да се виде до доделе главне награде Миливојевог шешира  3. марта.  Када је реч о досадашњим смотрама и фестивалима, ова кућа је наставила да поставља стандарде у организацији и реализацији, па је дошло време да и у овој форми – онлај, постављамо неке стандарде, а уз предстве, са колегама из технике припремили смо  неколико промо филмова који говоре о Смотри варошких позоришта Србије, рекао је Бојан Николић  извршни организатор Фестивала.

РЕПЕРТОАР

Публика ће сутра из својих домова моћи да види представу „Тотови“ Академског позоришта Студентског културног центра Крагујевац https://youtu.be/yYtVQfaJArw ) док је у уторак „Луда лова“ у извођењу чланова Аматерског позоришта „Шмиранти“ из Новог Сада ( https://youtu.be/ R2xAarCgXJM) а у среду на програму комад „Све о женама” Аматерског позоришта „Мирко Таталовић Ћира“ Нова Пазова (https://youtu.be/ R2xAarCgXJM).  Четвртак је резервисан за „Три сореле” у изведби „Театра 13“ из Блаца (https://youtu.be/YaIDHmzwo9M) док се у петак 26. фебруара може видети такмичарска представа Градског позоришта Јагодина „Опет плаче ал сад од среће“ (https://youtu.be/jVXrv7qVc1w). Наредне вечери репертоар Аматерских глумачких свечаности употпуњује пожаревачка „Ожалошћена породица“ у режији Данде Стојановић ( https://youtu.be/PZzeJxGpOhs) док је последње такмичарско вече резервисано за пројекцију црне комедије „Давитељ против давитеља“ коју су на основу култног филма приредили и изводе чланови Позоришта „Раша Плаовић“ Уб (https://youtu.be/IIU_WVJy5Ag).

Како се представе емитују онлајн, одлука о глумцу вечери биће саопштавана јутро након емитовања комада. Подсећања ради, сваке вечери проглашава се најбољи глумац коме припада реплика Миливојевог штапа, док из круга вечерњих добитника жири проглашава најбољег глумца Свечаности који осваја и Миливојев шешир и тако комплетира награду. У част победника Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир 2021.“ првог дана марта биће приказан Бекетов комад  „Чекајући Годоа“ у извођењу Позоришта „Масука“ Велика Плана, иначе, победничка представа Смотре „Живка Матић ( https://youtu.be/QvImxUzRIrU).

Све представе се емитују у 20,00 часова  на www.youtube.com/centarpozarevac .

Влада Винкић