На територији Града Пожаревца и Градске општине Костолац у протеклих месец дана радници предузећа „Екосан“ интензивно раде на уништавању амброзије непосредно пред њено цветање. Од укупно 97 хектара колико ће бити обухваћено овогодишњом акцијом до сада је покошено 34 хектара. Тренутно се третирају површине око Центра за дневни боравак деце ометене у развоју и на рубним деловима Чачалице.

Према речима председника Штаба за систематско уништавање амброзије Дејана Ракића ове године акцијом је обухваћено стотинак хектара и за те намене из градског буџета издвојено је око пет милиона динара. Он се захвалио локалној самоуправи која је препознала значај овакве акције, радницима Екосана који предано раде на овим пословима и указао је на то какве здравствене проблеме код становника изазива амброзија.

-Амброзија је најраспрострањенија и најопаснија алергогена биљка на свету, јер ствара високу концентрацију полена у ваздуху, изазива пецкање у очима, упалу синуса, упалу грла и алергијску кијавицу, која ако се благовремено не лечи прелази у алергијску астму. Једна биљка амброзије може да израсте до 2,5 метара у висину и иза себе оставља до 62.000 семенки, које у земљишту могу да опстану и до 40 година. Размножава се првенствено генеративно путем семена, али и вегетативно путем бочних изданака и зато је потребно да висина откоса буде на 5 центиметара од површине земљишта. Веома је битно да се амброзија покоси пре цветања, односно максималне полинације која је око 15. августа и због тога ћемо се потрудити да до тог датума већина планираних површина буде третирано, казао је Ракић подсетивши власнике приватних парцела и предузећа да су дужни да сами уклоне овај алерген са својих поседа.

На површинама на којима ће доћи до регенерације ове алергогене биљке планирано је још једно кошење до половине септембра.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content