Сузбијање корова је један од кључних момената у производњи кукуруза. Кукуруз је изузетно осетљив на присуство корова, посебно у почетним фазама развоја. Присуство корова утиче на смањену способност кукуруза да апсорбује и користи сунчеву светлост, због чега биљке кукуруза реагују издуживањем стабла и слабијим развојем корена.

Због утрошених ресурса за издуживање стабла, коренов систем остаје недовољно развијен да би био у стању касније да несметано снабдева целу биљку хранљивим елементима и водом. Корови представљају једну од највећих препрека на путу до приноса. Пољопривредници најчешће највећу пажњу посвећују семенима, ђубривима или машинама којима изводе разне операције у пољу, док на корове мисле тек када се они појаве. То је већ касно.

Корови, и када нису видљиви праве проблем, јер уколико су повољне температуре и има довољно влаге, врло брзо могу да изникну и брзим развојем да гуше кукуруз и одузму му вредне ресурсе попут воде, минeралних материја и простора.

Рано сузбијање корова је једна од најбитнијих мера коју треба предузети, јер као и код болести, превентива је основни лек. Веома је важно истаћи да уколико у почетним фазама развоја имамо већу закоровљеност усева, краћи је период чекања до примене хербицида. Корови изазивају највеће штете управо у раним фазама развоја усева, па их је неопходно уклонити са њиве пре него што усев прерасте ову осетљиву фазу. Критична тачка, од које корови почињу негативно да делују на принос, креће већ од трећег листа кукуруза.

Хербициди који се користе у пре-ем третману, тј.после сетве а пре ницања и до 3. листа, имају изванредно деловање преко листа на већ изникле корове али и преко земљишта, чиме се обезбеђује додатна заштита од корова који још нису никли. Овим третманом обезбеђујемо усеву добар старт, неометано ницање и добру кондицију. Такође, у многоме олакшавамо корективно прскање у каснијој фази, пост-ем коју морамо обавити најкасније до 4-5. листа кукуруза сa циљаним третманом на корове који су тренутно присутни у усеву.     

                             Виолета Станковић, мастер инж. заштите биља у ПССС Пожаревац 

Share.
Leave A Reply

Skip to content