2019-09-22T09:14:03+02:00 22. септембра, 2019. 09:14 |

Сузбијање памуковe совицe

Памукова совица (Helicoverpa armigera) је изузетно опасна полифагна штеточина која најчешће напада кукуруз у периоду појаве метлице и свиле.

Дужина тела лептира памукове совице је 15-17 mm, а распон крила 30-35 mm. Боја предњих крила одраслих јединки је сивкасто зелена са тамном бубрежастом пегом у средини, а задња су жутосмеђа, са широком тамном пругом при крају. Јаја су крушкастог облика жуто беле боје, а при пиљењу ларви постају тамно смеђа. Боја гусеница је врло променљива, у основи сивозелена до црвенкастомрка, са тамним линијама на леђима, на трбушној страни жута. Дужина одраслих гусеница је 35-40 mm.

– Годишње памукова совица развија у нашим условима две до три генерације. Презимљава у стадијуму лутке у земљишту. Лептири лете од маја до октобра. Оплођена женка полаже у просеку око 500 јаја, пре свега на генеративне органе биљке. Целокупно развиће једне генерације током лета траје у просеку 25-40 дана. Испиљене гусенице у почетку гризу свилу, а потом недозрела зрна врхова клипа, објашњава Јовица Јуришић, дипломирани ижењер заштите биља у ПССС Пожаревац, и додаје:

– Гусенице се такође завлаче под комушину где изгризају читаве редове зрна, а касније буше ходнике у кочанкама испуњене изгризотинама и изметом.

Због начињених отвора долази до јачег напада проузроковача плеснивости клипа (Fusarium spp.) и других патогена.

– Сузбијање памукове совице се изводи применом агротехничких, биолошких и хемијских мера. Од агротехничких мера јако је важна дубока јесења обрада земљишта, којом се уништава до 80-90 одсто лутака. Биолошко сузбијање совице се изводи применом паразитоида (врсте рода Trichogramma ) и биоинсектицида на бази бактерије (Bacillus thuringiensis). За хемијско сузбијање неопходно је пратити динамику лета лептира, полагање јаја и пиљење гусеница на биљкама. Третирање се изводи 5-6 дана након масовног полагања јаја препаратима којима се сузбија и кукурузни пламенац, истиче Јуришић.