СЛУЖБА ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКУ ТЕ „КОСТОЛАЦ Б“

Производња електричне енергије континуирано се осавремењује, а енергетска ефикасност и еколошки параметри подједнако су важни као и реализација планова каже Николa Славковић, водећи инжењер у Служби електроенергетике у Термоелектрани „Костолац Б“.

       − Само у последњој деценији урађено је много на побољшању заштите животне средине. Један од императива савремене енергетике је минимално нарушавање природе која окружује енергетска постројења. У ТЕ „Костолац Б“ сада имамо и постројење за одсумпоравање димних гасова, које смањује и емисију азотних оксида. Тиме мењамо устаљену перцепцију фосилних извора електричне енергије, објашњава Славковић.

       Каже да радно место на коме је ангажован захтева много одговорности и потпуну усредсређеност на сложен систем који чини једну термоелектрану.

       − Много елемената је неопходно поставити на одговарајуће место и омогућити да се реализује процес претварања лигнита у електричну енергију. Наш део овог задатка односи се на текуће одржавање и поправке кварова, јавне набавке и много корака које треба испланирати унапред и постарати се да непредвидљиво функционисање сведемо на минимални ниво. Циљ је да стабилност рада блокова Б1 и Б2 буде на максималном нивоу и да се предвиђени планови производње електричне енергије остварују, истиче Славковић.

       Служба за електроенергетику бави се електроодржавањем и обухвата четири групе: за ниски напон, за високи напон, за мерење и заштиту, као и за сигурносни напон и енергетску електронику електрофилтера. Свака од ових група има свог технолога, односно главног инжењера и заменика. Пре позиције водећег инжењера, Славковић је радно искуство стицао у групи за сигурносни напон и енергетску електронику електрофилтера.То је стандардни период који траје пет година и омогућава подробно упознавање и изучавање система.

       − Одговорност је кључни појам у функционисању службе. Следећи овај принцип долази се до максималне одговорности, почев од поштовања заштите и безбедности на раду па до саме реализације радних задатака. Важни су и међуљудски односи, јер много тога зависи од сарадње на самом терену. Дешава се да људи морају усред ноћи да дођу и санирају квар. Летњи период за нас значи сезону ремонта у којој нема времена за предах и путовања, каже Славковић.

       У оквиру својих задужења Славковић се бави и реализацијом јавних набавки. Каже да су изузетно сложене јер има много информација које треба уважити а и сам процес формирања јавних набавки захтева пуну посвећеност, због мноштва процедуралних детаља.

                                                                                                                            Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content