Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац организовала је  традиционални „Дан поља хибрида кукуруза и сунцокрета“ на имањима ЈП „Љубичево“ и КПЗ Забела. Ова стручна и едукативна манифестација има за циљ да пољопривреднике упозна са најновијим достигнућима из области селекције хибрида ових ратарских култура. Овакве смотре су веома значајне са аспекта подизања нивоа примене агротехнике на њивама и организације семенске производње.

Ове традиционалне сусрете отворио је директор ПССС Пожаревац Ненад Вујчић који је навео да је сврха постављања огледа да се на једној парцели под истим агроеколошким условима, произвођачима покажу различити хибриди, како би се на основу резултата и изгледа биљака, лакше определили за оне који одговарају њиховим њивама.

                                        Ненад Вујчић и Ана Ђорђевић на отварању манифестације

            Од координатора огледа Ане Ђорђевић сазнали смо да је на парцели ЈП „Љубичево“ постављен демооглед са 45 хибрида кукуруза из шест селекционих кућа: KWS, Институт за кукуруз Земун Поље, Новосадски институт, АС хибриди, Агрис и Осјечки хибриди. Сврха постављања огледа јесте да се најприноснији хибриди који се прате минимум три године, препоруче за увођење у производњу на пољопривредним газдинствима. Демооглед је посејан 18. априла на земљишту типа чернозем. Основно ђубрење обављено је са 300 kg/ha НПК (15:15:15). Предсетвена припрема извршена је сетвоспремачем и допунско ђубрење обављено је додавањем КАН-а у количини од 300 kg/ha. На демоогледу сунцокрета који је посејан 19. априла примењене су три технологије и представљено 14 хибрида из 4 селекционе куће: Новосадски институт, Limagrain, Ragt и Pioneer. Основно ђубрење обављено је са 300 kg/ha НПК (15:15:15), док је за прихрану коришћен КАН у количини од 300 kg/ha. Кукуруз и сунцокрет на огледима прскани су после сетве а пре ницања и фолијарно у зависности од фенофазе и самих корова. У кукурузу коришћени су препарати Зеазин и Телус у количини од 1,5 l/ha, док је фолијарно примењен Никосав (1,2 l/ha) и Претендо (1 l/ha). За заштиту сунцокрета употребљени су Басар и Резон (1,2 l/ha), за усколисне корове Спектрум (1 l/ha) и за широколисне корове код клирфилд хибрида Квазар у количини од 0,8 l/ha.

                                                           УСЕВИ У ДОБРОЈ КОНДИЦИЈИ

Овог пролећа на територији браничевског округа сунцокретом је посејано око 18.000 хектара, а кукурузом 60.000 хектара. Последњих година имамо тренд повећања површина под уљаним културама на уштрб површина под кукурузом.

            -Жетва сунцокрета је почела на лакшем, песковитом земљишту на подручју општине Велико Градиште, где је у првим данима постигнут принос од око 2.500 килограма сувог зрна по хектару. С обзиром да је то земљиште лошијег типа, можемо ове године очекивати стабилне приносе сунцокрета. Права кампања жетве сунцокрета почеће  за 7 до 10 дана и то првенствено хибрида са краћом вегетацијом. Што се тиче усева кукуруза и он полако улази у завршну фазу воштаног зрења и тренутно се врши скидање кукуруза за силажу код оних произвођача који имају сточни фонд. Свакако можемо очекивати стабилне приносе кукуруза и за неки проценат веће него прошле године. Наравно, максималне приносе постижу они произвођачи који примењују све агротехничке мере на време и како треба, а посебан акценат треба ставити на избалансирано уношење НПК минералних хранива и заштиту усева од корова и болести, истиче Јоргованка Влајковац, саветодавац за ратарство.

                                                                                              Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content