2022-01-03T10:14:39+01:00 3. јануара, 2022. 10:14 |

Све службе радиле упркос ковиду

Дом здравља у Пожаревцу и његови запослени наставили су и 2021. године да се боре са највећом и најтежом пандемијом у 21. веку. Корона вирус имао је осцилације током године, повремено се стање смиривало да би опет улазило у „пикове“. Најтеже је било крајем године, каже директорка Дома здравља др Снежана Стојковић:

Др Снежана Стојковић

-У току  године наше ковид амбуланте су наставиле са радом. Радно време амбуланте у Пожаревцу је због ситуације продужено и дежурало се до 22 часа сваког радног дана и викендом. Велики број пацијената је прошао кроз њу док је вирус мутирао у други сој. У појединим месецима пацијената је било знатно више. У септембру, октобру, а нарочито у новембру, имали смо и до 350 пацијената дневно. Појачаним бројем екипа смо успевали да се организујемо и прегледамо све пацијенте и упутимо их на адекватно лечење. У децембру је почео да пада број заражених што нас је мало охрабрило пред новогодишње и божићне празнике. Надамо се да до Божића број заражених макар остане на овом нивоу. 

Осим што опада број заражених последњих дана године, клиничка слика је лакша па чак има и  симптоматске позитивности пацијената, каже др Стојковић. Код средње тешке или теже клиничке слике где постоји обострано запаљење плућа пацијенти се упућују на болничко лечење:

  -Мањи је и број ковид позитивних пацијената на хоспитализацији. Ове године смо увели нову врсту терапије код пацијената лакше оболелих од короне, лек фавипиравир који уколико се да у првим данима инфекције, знатно скраћује ток болести и умањује тежину болести. Недавно нам је стигао и један сличан лек по саставу, каже др Снежана Стојковић.

ДОБАР ОДЗИВ НА ВАКЦИНАЦИЈУ

 

Од јануара 2021. године Дом здравља је кренуо са интензивном вакцинацијом грађана. На располагању су током ове године све вакцине биле на располагању, Синофарм, Фајзер, Спутник, АстраЗенека и Модерна. Осим Пожаревљана на вакцинацију су долазили и из других општина браничевског округа, али и из иностранства где раде или тренутно живе. Тренутно има свих вакцина изузев Модерне и АстраЗенеке којих је довољно за другу дозу:

-На подручју Пожаревца одзив грађана на вакцинацију је био изузетно добар, схватили су значај имунизације. Сада су почели да долазе и они који су се дуго премишљали и решавали да приме вакцину, тако да свакодневно имамо приличан број оних који се вакцинишу први пут. До сада је укупно вакцинисано 78.746 грађана, а ревакцинисаних је 31.961. Трећу бустер дозу је примило 16.434 грађана. На дневном нивоу буде између 100 и 150 датих доза вакцина. Значајно је и то да су и млади почели да схватају значај заштите од вируса и да  долазе на вакцинацију. Тако штите и себе и чланове својих породица. Углавном су се до сада вакцинисали хронични пацијенти, старији, а сада и млађи.

Дом здравља је у сарадњи са локалном самоуправом и Заводом за јавно здравље организовао вакцинацију по сеоским амбулантама. Њихове екипе су вакцинисале и штићенике старачког дома и КПЗ Забела. Организована је и индивидуална вакцинација у кућним условима непокретних пацијената: 

-Трудили смо се да заштита буде свеобухватна и зато је на подручју Пожаревца вакцинисано преко 50 одсто људи, док је у округу је тај постотак нижи.

Упоређујући се генерално са другим окрузима и градовима у Србији, ми имамо добар обухват вакцинацијом, каже директорка Дома здравља. 

Да би здравствена заштита била квалитетна морао је да се повећа број здравствених радника. То је учињено у складу са кадровским планом због повећаног обима посла одобреним од стране Министарства здравља:

-Здравствено особље је, каже директорка, било веома мотивисано у овој ситуацији и показало велику посвећеност и ангажовање током пандемије. Њихова мотивисаност је била на високом нивоу и ангажовани су у ковид болници у Батајници. Одређен број лекара и техничара је и даље на испомоћи у ковид болници у Пожаревцу.

РАДИОЛОШКА И ЛАБОРАТОРИЈСКА СЛУЖБА

Током ове године пратећи рад Ковид амбуланте, највше посла су имале радиолошка и лабораторијска служба. Кроз радиолошку службу је дневно некада пролазило између 500 и 600 пацијената. Под истим притиском била је и лабораторија. Радиолошка служба је свакодневно радила до 22 часа што  је добро за секундарну здравствену установу. На тај начин је знатно олакшано функционисање и посао у болници, јер су тамо слати потпуно обрађени пацијенти. Ове службе радиле су и за оне општине Браничевског округа које немају ова одељења и због тога је и обим посла био већи. 

Све остале службе су радиле као и претходних година, каже директорка Дома здравља др Снежана Стојковић:

-Служба Хитне помоћи која покрива 200 километара у пречнику разуђену територију града, стоматолошка, гинеколошка…. Организовали смо да ковид позитивне труднице буду у ковид амбуланти засебно. У таквој ситуацији нисмо имали велики број заражених радника  ни у једној служби, био их је минималан број, што је добро и то значи да се водило рачуна.

Дом здравља је и ове године организовао превентивне групне прегледе запослених у предузећима и установама, између осталих и за раднике  ТЕ-КО „Костолац“. Раднице Компаније „Бамби“ ових дана раде мамографски прегледи.

Дом здравља у Пожаревцу иначе запошљава 540 радника. Готово половина их је била укључена у рад Ковид амбуланте.

Д. Деурић