2010-10-12T21:04:48+02:00 12. октобра, 2010. 21:04 |

SVEDOČANSTVO O „DANIMA MILIVOJA ŽIVANOVIĆA“

U Ekološkom domu na Čačalici prošle subote otvorena je druga samostalna izložba fotografija fotoreportera „Reč naroda“, Dejana Marjanovića. Izložba u čijoj su organizaciji učestvovali Ekološko društvo i Zavod za javno zdravlje Požarevac nosi naziv „Dani Milivoja Živanovića“ i svojevrsni je svedok pozorišnih događanja poslednjih desetak godina na manifestaciji posvećenoj bardu glumišta, Požarevljaninu Milivoju Živanoviću. Izloženo je 18 fotografija velikog formata, a Marjanović kaže da u njegovoj zbirci ima još ovakvih dela, ali da su materijalne mogućnosti uticale da predstavi samo deo svog stvaralaštva na ovu temu.

Pre nego što je progovorio o fotografijama izlagača, kulturolog Dragi Ivić pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu nedavno preminulom Dragoslavu Bogdanoviću Buciću, čijom zaslugom je nastao Ekološki dom:

– Nije običaj da se izložbe otvaraju na ovakav način. Međutim, Bucićev duh, Bucićevo prisustvo ovde je neminovno iz mnogih razloga, najpre zato što se i sam Ekološki dom nametnuo kao svojevrska kulturna institucija koja će to u vremenu koje dolazi sve više biti, i što je Bule, naravno, bio i rasni novinar, reporter, pravi fotograf takozvane stare škole.

U vreme kada je na delu neverovatna „demokratizacija fotografije“, kada svako može da uzme aparat i da slika, kao da je istinskih profesionalaca i znalaca sve manje. U fotoaparatu postoji mesta za hiljade snimaka, ali u ljudskom oku, ako ono nema svoju oštrinu, preciznost, pedantnost, malo toga će se videti. Dejan poseduje te osobine, osobine renesansnih slikara da zapaze detalj. Grad Požarevac je uvek imao odlične fotografe sa sjajnim osećanjem za umetničku i pozorišnu fotografiju. Dejan je nastao od te zlatne grane naših, za ovu priliku pozorišnih fotografa i na ovim fotografijama možemo prepoznati same predstave i same glumce, ali ono što je najvažnije, to je atmosfera. Na njima se prepoznaje atmosfera onoga što pozorište jeste, na ovim fotografijama se oseća duh svečanosti, rekao je Ivić, podsećajući da Marjanović i on imaju jedan amanet, da završe knjigu koju su započeli da rade sa Bucićem pod radnim nazivom „Iz drugog ugla“ ili „Sa istog mesta“.

Zašto je iza ove izložbe stala institucija poput Zavoda za javno zdravlje, objasnila je direktorka prim. dr Zorica Mitić:

– Osnovna ideja je u činjenici da je Marjanović naš saradnik, da stručne službe naše ustanove ne mogu da ostvare svoje ciljeve ako se njihov posao ne dokumentuje, ne pokaže narodu, ako se javnost ne izvesti o onome šta se u Zavodu radi. Bez fotografije i zabeležene reči mi to ne možemo da uradimo. Ovom izložbom ustvari, na jedan posredan način učestvujemo i ostvarujemo javno zdravlje, napomenula je dr Zorica Mitić.

U ime domaćina, Ekološkog društva, prisutne je pozdravio potpredsednik, dipl. ing. Ubavko Kuzmanović, najavljujući da će zbog ogromne zasluge Dragoslava Bogdanovića Bucića u podizanju Ekološkog doma, predložiti da Dom ponese ime Dragoslava Bogdanovića Bucića. Takođe, ekolozi grada predložiće da se ispred Doma postavi Bucićeva bista.

S.E.