2018-06-01T09:43:39+02:00 1. јуна, 2018. 09:43 |

Свет риболова

Временске непогоде као погодност у риболову

Риболовци знају да рибе изузетно добро осећају све промене метеоролошких услова и предосећају њихов наилазак. Нагла захлађења, отопљења, грмљавина, киша, ветар.., фактори су који својим деловањем могу наградити риболовца богатим уловом, али и довести до очаја.

Искуство говори да јака киша негативно утиче на успех у риболову, али ако траје кратко или ослаби тако да само по која капљица пада на површину воде, успех је загарантован.


Киша може да примора грабљивице, посебно сома и смуђа да се хране нешто раније него претходних дана, када је време било ведро, а површина воде равна као стакло. Кишне капи које падају на воду расхлађују њену површину и обогаћују је кисеоником. Ситна бела риба излази према површини, па је грабљивица приморана да се храни у горњим слојевима. У том случају киша позитивно утиче на риболов.

                 Грмљавина, прејак ветар или олуја у почетку негативно утичу на риболов, јер је тада риба уплашена, престаје са исхраном и бежи у заклоне. Исхрана грабљивица током ветровитих дана одвија се најчешће у приобалном појасу. Изузетак је једино неустрашиви сом. Након престанка олује и када грмљавина утихне може се уочити велика активност рибе по глаткој површини воде.

Ветар је некад пресудан, у зависности од смера дувања, а повремено само помоћни фактор од којег зависи успех риболовца. Ветром таласаста површина воде чини риболовца мање приметним, а грабљивице (посебно смуђа) мање опрезним. Тада грабљивица обично почиње да лови нешто раније него што је то био случај у данима без ветра.

По невремену, ситна риба креће ка горњим слојевима воде, који су богатији кисеоником и храном, коју је ветар нанео. Ни смуђ не пропушта ове прилике за добар оброк, пошто је његов плен тада мање опрезан. Зими је једино јужни ветар који доноси стабилно и топлије време добар знак и одличан помоћник риболовцима. Ветрови свих других смерова, а нарочито северозападни, изузетно негативно утичу на успех у зимском риболову грабљивица.

Дакле, oно што лети представља погодност и обећава богат улов, зими се обично претвори у ограничавајући фактор. Конкретно, северни и северозападни ветар неповољно утичу на лов грабљивице преко зиме, док су лети одличан савезник.

Мирослав Бундало