У летњим данима важна је обрада и чување меса, посебно ако имамо на уму колико је риба кварљива. Овом приликом доносимо неколико савета како очистити улов уз што мање непријатности.

Најбоље је чистити је на води и тако избећи прљање стана или куће. Зато на пецање ваља понети чисту крпу и амбалажу за одлагање очишћене рибе, ПВЦ фолију за умотавање рибе и оштар нож за скидање крљушти.

Примерке које смо одлучили да носимо кући требало би очистити од крљушти и слузи. Мањим комадима одмах одсећи главе и извадити утробу, а већим примерцима извадити шкрге. Унутрашњост трбушне дупље треба добро обрисати крпом, затим рибе увити у ПБЦ фолију, па спаковати у пластичну кутију или алуфолију. Утробу и главе ситнијих примерака на дивљим водама слободно можемо бацити у воду, где ће послужити као храна другим рибама. На урбанизованим теренима отпатке ставити у кесе и при повратку бацити у најближи контејнер.

Уколико рибу чистимо код куће, најважније је да она до чишћења остане свежа, што се најлакше постиже чувањем живе рибе током пецања у чуварци или на нишки. Међутим, неки риболовци сматрају да то није етички, па примерке које намеравају да понесу, одмах усмрте и држе их у приручном фрижидеру. Рибе ће остати свеже и ако их увијемо у ПВЦ фолију или покријемо свежим лишћем коприве и багремца.

Педантан риболовац очисти улов чим стигне кући и спакује прибор и опрему. То се може обавити напољу или у кади. Специјалне пластичне даске са штипаљком за реп представљају одлично помагало. Ко их нема може их направити тако што ће у даску одговарајућих димензија на једном крају закуцати већи ексер, на чији ће оштар крај да накачи рибљи реп.

Препорука зналаца и аласа је да се риба изнутра никако не испира водом, јер на тај начин губи на квалитету. Уколико то, ипак радите, само мало исперите крв, а трбушну дупљу обавезно очистите чистом крпом или кухињским папиром.

Иначе, чишћење би требало обавити што пре – најкасније 8 до 12 сати након улова.

   Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content