2021-04-07T09:59:31+02:00 7. априла, 2021. 09:59 |

„Свети Сава“ – више од школе

Обзиром на епидемиолошку ситуацију у Србији, рад Основне школе „Свети Сава“ у Пожаревцу се и у овој школској години реализује на специфичан начин, у складу са препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

Ученици млађих разреда похађају наставу непосредно у школи, док старији разреди, по препоруци републичког Кризног штаба и налогу надлежног министарства, наставу похађају онлајн. Школа је отворила гугл учионице за све предмете и овај модел учења примењује се од почетка школске године.Директорка Маргарета Секуловић напомиње да се ученици усмеравају и на часове на РТС-у у циљу лакшег савладавања наставног градива. 

УКЉУЧЕНИ У ОСАМ ПРОЈЕКАТА

Ученици и наставници пожаревачке ОШ „Свети Сава“ ове школске године укључени су у реализацију осам пројеката. 

Један од њих је и пројекат „Рециклирајмо за зелену будућност“ спроведен у оквиру Ученичке задруге „Мозаик“. Наиме, као сертификованој Еко школи, захваљујући  Министарству просвете купљене су пресе за лименке и ПЕТ амбалажу и рецикли. 

Маргарета Секуловић

Такође, Школа је од НИС – а добила око милион динара и овим средствима реновиран је кабинет за информатику и рачунарство, набављени су лего роботи, 3Д штампачи и простор потпуно опремљен  намештајем. 

Школа је укључена  у реализацију програма „Ерасмус +“.

– Нашој школи јединој у Србији је у оквиру овог програма одобрено шест пројеката, међутим њихова реализација је због целокупне ситуације одложена. Око 25 наставника и 70 ученика учествује у пројектима мобилности у 17 држава Европе. Један од пројеката односи се на стратешко партнерство, а не можемо заобићи ни програм основног образовања одраслих. Наиме, полазници Школе за одрасле осим у матичној школи, похађају и издвојена одељења у Казнено поправном заводу „Забела“, као и у пожаревачком женском затвору, каже Секуловић.

Ни ове године није се одустало од учешћа на Међународној смотри „Са позорнице на позорницу“ која се одржава у Марибору. Овогодишња манифестација организована је онлајн.

– Наши ученици снимили су представу која је емитована током Фестивала. Школа је учесник и пројекта „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“ кога у Србији реализује Центар за интерактивну педагогију уз подршку Министарства просвете, а финансира га „Песталоци фондација“ из Швајцарске. Основна школа „Свети Сава“ је фокус школа и једна од три у Србији која је укључена у прву фазу његове имплементације. Партнери на овом пројекту су основне школе „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Караџић“, истакла је Маргарета Секуловић и нагласила да је Основна школа „Свети Сава“ више од школе.

-Деца су доста ангажована у наставним и ваннаставним активностима. Учитељи и наставници труде се да образовање буде доступно сваком детету. 

УПИС ПРВАКА

Од првог априла у Србији је почео упис ученика у први разред основних школа. Осим матичне школе у Пожаревцу, ОШ „Свети Сава“ малишане ће под своје окриље примити и у издвојено одељење у Ћириковцу. 

   Светлана Спасић

Школски педагог Светлана Спасић  истиче да се ове године у први разред уписују деца рођена од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године. Упис траје до 31. маја, међутим уколико из неког разлога родитељи не успеју да у року упишу децу у жељену школу, пријаве ће се примати и након рока. 

-Другу годину заредом упис првака врши се преко портала еУправе и само једним доласком у школу. Родитељи више не морају да доносе неопходну документацију, већ је школа по службеној дужности прибавља сама. Инетересовање за упис у жељену школу може се исказати преко гугл упитника на школском сајту или личним доласком родитеља код нас, рекла је Спасић и додала:

-Ово је велика промена у животу деце и њихових родитеља. Од будућих основаца очекује се одговорност, а од родитеља да буду одговорни и да им пружају подршку и помоћ током школовања. Важно је да се код деце формира позитиван став о школи, да ће у њој стећи нове другаре, научити нешто ново, али и да ће то бити један нов начин њиховог живота у коме игра не престаје, али се помера у други план. Сада су им учење, формирање радних обавеза и стицање знања фокус на који би требало да се усмере у овом периоду, поручила је Светлана Спасић.

М. П.