У предвечерје празника посвећеног првом српском архиепископу, у великој сали Центра за културу Пожаревац приређена је Светосавска академија под називом „Путем светлости и знања“. Ову традиционалну манифестацију организовали су пожаревачко – браничевска Епархија и Град Пожаревац, у сарадњи са основним и средњим школама и Предшколском установом „Љубица Вребалов“.

Гости на свечаности

                                                                       ЗАДУЖБИНАР ЗНАЊА

О доброчинству и делу најмлађег сина великог жупана Стефана Немање беседио је свештеник Велибор Илић, који је између осталог навео да је Свети Сава не само највећи српски светитељ, већ и највећи рођени на овим просторима. Његов лик и дело оставили су неизбрисив траг у нашој уметности, књижевности, духовности. Захваљујући његовом делању и залагању, црква и држава доживели су неслућени процват.

Свештеник Велибор Илић

-Aкадемија има за циљ да нас подсети на све битне моменте из Савиног живота који ће га истаћи као светитеља, првог архиепископа свесрпских и поморских земаља, човека неизмерне љубави према Богу и људима, из које проистичу и сва остала дела која је чинио у току свога живота. Један овакав моменат из Савиног живота који је постао неизоставан део школских приредби, јесте када он тада још младић Растко напушта очев двор и одлази на Свету Гору. За многе ово је једна романтична прича, о принцу који напушта топлину породичног дома и одлази у манастир како би се препустио свом дечачком заносу, читању књига и непрестаној молитви. Ипак, за нас људе цркве, овај догађај је пример избора који сваки хришћанин треба да донесе и дилеме које треба да реши, да ли ће се препустити природним законима и оглушити се о Божјој бризи ка вечном постојању или ће свој живот везати за Господа, те на тај начин кренути уским и трновитим путем на коме су бројни непријатељи. Зато попут Светога Саве човек треба да се одрекне себе и кроз крштење постане члан цркве и да сваке године кроз причешће потврђује заједницу са Господом. Знајући ово требамо да имамо у виду да су Светосавље и хришћанство исто и да сви они који ходе путем Светог Саве, заправо ходе путем који нам је показао Христос, поручио је свештеник Велибор Илић.

                                                             ПРАВОСЛАВЉЕ И СВЕТОСАВЉЕ

Обраћајући се присутнима, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је нагласио да је Светосавка академија прилика да се подсетимо великих дела јединственог српског задужбинара.

-Када кажем задужбинара, не мислим само на цркве и манастире на Хиландару и у Србији чији је био ктитор и градитељ, већ и на знање, друштвене норме и законе које је Србима пренео и укоренио их. Прошло је кроз светску историју још свестраних личности попут њега, али је мали број оних који су имали толики утицај на свој народ у исто време као законодавци, дипломате и ходочаници, казао је Павловић.

Саша Павловић

Он је подсетио да је резултат Савине дипломатије и аутокефалност српске цркве која је издејствована захваљујући великом угледу који је уживао у тадашњим европским круговима. Његовим чињењем је православље устоличено као примарна вероисповест код Срба и од тада више није било покушаја масовног преласка у католичанство. Захваљујући великом култу овог просветитеља и првог архиепископа у нашем народу, вредности које су тада установљене, трају до дан данас. Велико поштовање које је Свети Сава одувек уживао код Срба, завојевачи су често користили да казне народ. Тако је и турско спаљивање његових моштију 1594. године у Београду имало за циљ да уплаши устанике. Међутим, правдољубивост и вечита жеља за слободом донеле су супротни ефекат, и једино што је тада постигнуто је његово касније уздизање до свеца, што је 1775. године и званично урадио карловачки синод.

Из програма

-Говорећи о несуђеном принцу, сину великог жупана Стефана Немање, који је са 15 година одбио све привилегије и прихватио монашки живот, можемо се запитати и о његовим мотивима. Одговор на ово питање је љубав према Богу, према свом народу и љубав према човеку уопште. Када се тако млади посветите овако племенитом циљу, са Богом у срцу и и правдом у мислима, тада стичете интегритет да помирите посвађану браћу, убедите људе у значај књиге и образовања и установите самосталност цркве свог народа. Њему у славу  сећамо се свега набрајног што је учинио за нас надајући се да би био задовољан Србијом каква је данас, закључио је Павловић.

Овогодишња Светосавска академија као и све претходне, показала је сав раскошни таленат пожаревачких предшколаца, основаца и средњошколаца, који су уз подршку  васпитачица, учитеља, наставника и професора приредили богат културно – уметнички програм. Госте свечаности у холу је дочекала поставка изложбе ликовних радова чији су аутори ученици пожаревачких школа.

Свечаности су присуствовали владика браничевски др Игнатије Мидић, народни посланици Ана Миљанић и Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Предраг Мијатовић, начелник Школске управе у Пожаревцу  Велиша Јоксимовић, командант Центра за обуку копнене војске Пожаревац пуковник Душко Јовић, чланови Градског већа, директори основних, средњих школа и Предшколске установе, јавних предузећа и установа, ђаци пожаревачких школа…

                                                                                                            Текст: Д.Динић

                                                                                                            Фото:В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content