У Казнено поправном заводу Забела, од 25. до 27. јануара, по девети пут, организован је шаховски турнир на коме учествује 90 осуђеника из затвореног одељења. Забела је један од највећих завода у земљи и међу онима са најдужом традицијом шаховске секције.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић истакао је да већина завода годинама организује секције како би се „свет“ шаха приближио осуђеним лицима оба пола.

-Не чуди онда што је стигло и највеће могуће признање за рад шаховских секција имајући у виду да су штићеници Васпитно – поправног дома у Крушевцу прошле године освојили прво место на Светском првенству организованом за лица лишена слободе, рекао је Царевић.

Златан Костић, Андрија Јоргић, Бобан Максимовић

Он је подсетио и да су на првенству, организованом онлајн у више од 40 земаља, осуђенице у КПЗ за жене у Пожаревцу освојиле високо друго место.

Царевић је нагласио да ће управа увек подржати све програме којима се померају границе слободе и хуманости, као што су пројекти који се односе на спорт и уметност.

-Зато је Забела једини активни затвор у свету који је први организовао баскет турнир 3х3 са екипама са државног првенства, упркос изазовима које доноси организација такве манифестације, рекао је Царевић.

                                                              ЛИКОВНА И РЕЗБАРСКА СЕКЦИЈА

Осим шаховске, у КПЗ Забела годинама уназад се организују и ликовна и резбарска секција, а осуђеници учествују у бројним спортским активностима.

Од реализатора третмана и организатора шаховске секције у КПЗ Забела Владимира Петровића сазнајемо да је шаховска секција у оквиру спортских активности Службе за третман формирана 2015. године са циљем да се актуелизује шах међу осуђеничком популацијом.

Владимир Петровић

-Иако је шах дисциплина која се баштини у затворским установама деценијама уназад, чињеница је да је последњих петнаестак година пала у други план. Захваљујући пријатељима из Шаховског савеза Браничевског округа, уз њихову стручну и логистичку подршку, успели смо да направимо традиционални Светосавски шаховски турнир и то је најмасовније спортско такмичење осуђених лица у извршењу. Турнир се игра у две категорије по убрзаном темпу, док је трећи дан предвиђен за љубитеље брзопотезног шаха.

Поред турнира који је у основи доступан свим осуђеним лицима, постоји и шаховска секција током читаве године за оне који имају напредније знање у шаху, где кроз различито учествовање кроз шаховску лигу, предавања, играња симултаних партија са професионалним шахистима унапређују своје знање и доступна им је шаховска литература. Трудимо се на све могуће начине да приближимо вредности које шах са собом носи, јер те вредности важе и за живот и јако су битне за њихову реинтеграцију у друштву. Као врхунац свих активности прошле године  добили смо позив да учествујемо на Светском првенству за затворенике, где смо представљали државу и забележили добре резултате и надамо се да ћемо и ове године имати прилику да учествујемо на манифестацији „Шах за слободу“, казао је Петровић.

Иначе, у овој години преко новоформираног Спортског удружења„ КПЗ 012“ осуђена лица ће бити у прилици да учествују у професионалној шаховској  лиги Браничевског округа, где ће сваки осуђеник који буде наступао добити свој фиде рејтинг, па ће и по изласку из затвора моћи да се бави шахом. Такође, на нивоу Управе за извршење санкција највероватније биће организован велики турнир за најбоље шахисте из свих српских затвора.

Осуђеник И.М. истиче да се шахом бави од малена, а да је током боравка у затвору унапредио своју вештину.

-Шах нам причињава велико задовољство и уз подршку васпитача Владе шаховска секција се последњих година омасовила. Прошле године остварили смо запажен резултат на Светском првенству, у шаховској лиги освојио сам сребрну медаљу, а на овом турниру претендујем на злато, казао је И.М.

Генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић истиче да ће Савез и убудуће пружати подршку и учествовати на оваквим такмичењима. Он се захвалио Спортском савезу Града Пожаревца без којег, како је рекао, ово такмичење не би ни угледало светлост дана и не би било на оваквом нивоу.

-Врло је битно да одржавамо овакве шаховске турнире, јер је шах једна витешка и племенита игра коју треба сви да играју, поручио је Јоргић.

Манифестацији су присуствовали и председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић и Бобан Максимовић, испред шаховске комисије.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content