Црвени крст Пожаревац у сарадњи са Антитуберкулозним диспанзером Опште болнице Пожаревац, Заводом за јавно здравље, Патронажном службом Дома здравља и Медицинском школом, обележио је 24. март – Светски дан борбе против туберкулозе. Ученицима Медицинске школе предавање је одржала др Зорица Славковић, шеф Одсека пнеумофизиологије у АТД-у. На трибини је било речи о актуелним здравственим подацима овдашње популације када је реч о овој болести, шта се ради на пољу контроле туберкулозе данас, као и о митовима  и истинама везаним за ову болест.

Директор Медицинске школе Драган Новичић је истакао да се овај дан обележава у знак сећања на 24. март 1882. године, када је др Роберт Кох открио бацил туберкулозе. Тај тренутак представља почетак модерне дијагнозе и модерног лечења болести која је односила велики број живота, у народу позната као јефтика, а нападала је лимфне жлезде у пределу врата.

-Надам се да ће наши ученици током предавања добити неопходне информације о начинима оболевања и лечења ове болести, од које годишње у свету умре око 2 милиона људи, казао је Новичић.

Шеф Одсека пнеумофизиологије у АТД-у др Зорица Славковић истиче да се у Браничевском округу и Пожаревцу бележи значајан пад оболелих од туберкулозе.

-Од 2005. године када је покренут пројекат контроле туберкулозе имали смо 20 – 30 оболелих, 2017. године у Пожаревцу је било 13 оболелих, прошле године 10, док у овој години за сада нема ниједног оболелог. Ова болест је веома заразна, једна нелечена туберкулоза зарази 14 особа, а када се открије туберкулозни болесник и крене његово лечење, он постаје незаразан за околину за 2 до 3 недеље. Лечење је веома успешно, траје 6 до 8 месеци, од тога 2 месеца је болничко лечење, а 4 или 6 месеци, у зависности од тога колико је проширена болест и да ли се јавља по други пут, траје кућно лечење. Веома је битно да се туберкулоза на време открије и правилно лечи, како не би дошло до мултирезистентне туберкулозе која је неосетљива на стандардну терапију и њено лечење се спроводи лековима друге линије, који су веома скупи и тешко се набављају. Такви пацијенти се лече у специјализованим установама и њихово лечење траје 2 године, нагласила је др Славковић.

                                            Саша Обрадовић, др Зорица Славковић, Драган Новичић

 ПРЕВЕНТИВА

Осим плућа која су у 98 одсто случајева главна мета, ова болест може напасти плућну марамицу, кости, мождане опне, лимфне жлезде… Туберкулозни бацил најчешће се преноси путем кашља, кијања и смејања чиме се избацује у спољну средину. Зато је важно да пре свега поштујемо хигијенске мере, као што је стављање марамице или руке на уста док кашљемо или кијамо, били болесни или не. Симптоми који нам указују на туберкулозу су благо повишена температура, ноћно знојење, малаксалост, губитак апетита и телесне масе. Најважнији симптом је кашаљ који траје дуже од 3 недеље, а алармантни знак који особу упућује лекару је искашљавање крви. Примарна заштита од туберкулозе је одржавање личне хигијене и хигијене животног простора, здрава исхрана и физичка активност, а најефикаснији начин сузбијања заразе је лечење болесника.

Овогодишњи слоган манифестације је „Време је“ са циљем да се подигне свест становништва о значају борбе против ове опаке болести и да се покрену све релевантне институције здравственог система и институције цивилног друштва, како би се број оболелих из године у годину смањивао.

-Према подацима Светске здравствене организације само у 2017. години од туберкулозе је оболело 10  милиона људи, од чега милион деце. Туберкулоза је болест сиромашног слоја друштва. У земљама са високим приходима број оболелих од туберкулозе је 10 на 100.000 становника, док се у земљама са ниским примањима тај број повећава на 150. У оквиру кампање контроле туберкулозе које је Министарство здравља  покренуло 2005. године, активно се трагало за оболелима од туберкулозе првенствено међу корисницима народне кухиње Црвеног крста у Републици Србији. Кампања је допринела да са 37 оболелих на 100.000 становника у 2005. години, 2017. година буде завршена са 11 оболелих на 100.000 становника, чиме се Србија сврстала у земље са ниском стопом оболевања од туберкулозе у овом региону, закључио је Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац.

                                                                                                                                                                   Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content