2021-04-08T10:12:39+02:00 8. априла, 2021. 10:12 |

Светски дан Рома 8. април BAHTALO ROMANO DJES

Међународни дан Рома је данас другачији за све нас на овој планети, а посебно за Роме који су и у овој тешкој ванредној ситуацији врло угрожени.  На овај дан који се обележава као Светски дан Рома, желим скренути посебну пажњу на потребу унапређивања положаја Рома и Ромкиња у широј друштвеној заједници.Најважније је поштовање ромске традиције, културе и права,  јер упркос томе што живимо у 21. веку, Роми су често жртве предрасуда и стереотипа. Морамо учинити све да би се остварила сва права Рома како би се побољшао њихов социјални статус укључујући образовање, здравствену и социјалну заштиту, побољшање услова становања и запошљавања али и очување богате традиције и културе.

 

        Снежана Вељковић, председница Удружења Рома        Браничевског Округа

Сведоци смо у овим тешким временима пандемије корона вируса, да је све више и више ромских здравствених професионалаца ангажовано на сузбијању ширења вируса, свих оних који морају дати део свог алтруизма, део своје хуманости другима, као и што у крајњем случају каже реч „РОМ“ што значи „човек“ а мислим да је тај хуманизам и алтруизам кључ свега. Свим здравственим радницима пре свега једно велико „ХВАЛА“ за све што чине за нашу заједницу на локалу као и локалној самоуправи Позаревац и домаћим и међународним организацијама које нашим сународницима  помажу у овим тешким временима.  Живот грађана у кризном периоду подразумјева    колективну солидарност али и одговорност. Поштовање свих правила кључна је за успешно превазилажење ове ситуације.

Желим да овај празник сви припадници ромске националне заједнице проведу у својим домовима у здрављу, радости, миру и љубави.

Снежана Вељковић,  председница Удружења Рома Браничевског округа се обратила снажном поруком и упутила честитке поводом Међународног дана Рома:

-Сваки народ па и Роми, имају својих пет националних темеља  а то су:  језик, писмо, обичаји, култура и традиција. О нашој традицији ипак најбоље  говори наша химна „Ђелем, ђелем“ која сведочи о тешком и мукотрпном путу. Ја је доживљавам и меланхоличном и инспиративном као и  застава: зелена као део земље, плава као бескрајно небо и црвени точак као парадигма путовања и инспирације. Све оно што су Роми донели од 13. века на овамо кроз своју културу и обичаје  је само обогатило традицију и културу народа на овом поднебљу.  Данас је један од дана у години када се требамо сетити и тешких ствари због којих сви ми настављамо да се боримо и даље. Посебно сам поносна што последњих година радимо на сталној едукацији младих Рома и Ромкиња као и  на дошколовавању старијих радно споспобних Рома.