2021-05-03T11:43:08+02:00 3. маја, 2021. 11:43 |

Светски дан слободе медија и светски тренд пада…

Данас је Светски дан слободе медија, 3. мај. Обележава се од 1993. године, према одлуци Генералне скупштине Уједињених нација.

Циљ је скренути пажњу владама широм света на обавезу да поштују и омогуће слободу медија и медијских радника, те да је слобода медија једно од основних људски права и слобода, проистекла из права слободе говора, које је загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима.

 На овај дан медијски радници славе основне принципе слободе медија, процењују стање медија и бране независност професије на светском нивоу, одајући почаст новинарима који су изгубили живот радећи свој посао.

Светски дан слободе медија се ове године дочекује уз општи тренд опадања медијских слобода и погоршање услова за рад новинара и других медијских професионалаца широм света.

Удружење новинара Србије упутило проглас у којем захтева да власт успостави „истински дијалог“ са медијском заједницом у циљу завршетка медијске стратегије. Такође је упућен захтев да се помогне финансирање медија, пре свега локалних, као и да се на суд изведу убице новинара Милана Пантића и Даде Вујасиновић, тражечи и да се Специјално тужилаштво позабави случајевима више од 40 медијских радника из Србије убијених током ратова у бившој Југославији, бомбардовања 1999. и на Kосову између 1998. и 2005. године.

Независно удружење новинара Србије је поводом овог Дана, за четвртак заказало заједничку конференцију са синдикатом Независност у Медија центру у Београду, а  за 8. мај и доделу награда за истраживачко новинарство.

НУНС и Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“, све медије, новинаре и новинарке, позвали су да се од 11.55 до 12.00 сати придруже симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“ тиме што ће у том времену искључити тон, замрачити екране и ћутањем упозорити на, како наводе: „катастрофалан положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији“.

Иначе, на овогодишњој ранг листи слободе медија организације Репортери без граница, Србија се налази на 76. месту, што је пад од 10 места у односу на прошлу годину. Словенија се налази на 32. месту, БиХ на 62, Хрватска на 69, а Црна Гора на 103. месту.

Такође је извештаки Европског парламента наведено да је слобода медија на Западном Балкану незадовољавајућа и да апсурдно опада паралелно са приближавањем региона ЕУ.