Данас је Светски дан слободе медија, 3. мај. Обележава се од 1993. године, према одлуци Генералне скупштине Уједињених нација.

Циљ је скренути пажњу владама широм света на обавезу да поштују и омогуће слободу медија и медијских радника, те да је слобода медија једно од основних људски права и слобода, проистекла из права слободе говора, које је загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима.

 На овај дан медијски радници славе основне принципе слободе медија, процењују стање медија и бране независност професије на светском нивоу, одајући почаст новинарима који су изгубили живот радећи свој посао.

Светски дан слободе медија се ове године дочекује уз општи тренд опадања медијских слобода и погоршање услова за рад новинара и других медијских професионалаца широм света.

Удружење новинара Србије упутило проглас у којем захтева да власт успостави „истински дијалог“ са медијском заједницом у циљу завршетка медијске стратегије. Такође је упућен захтев да се помогне финансирање медија, пре свега локалних, као и да се на суд изведу убице новинара Милана Пантића и Даде Вујасиновић, тражечи и да се Специјално тужилаштво позабави случајевима више од 40 медијских радника из Србије убијених током ратова у бившој Југославији, бомбардовања 1999. и на Kосову између 1998. и 2005. године.

Независно удружење новинара Србије је поводом овог Дана, за четвртак заказало заједничку конференцију са синдикатом Независност у Медија центру у Београду, а  за 8. мај и доделу награда за истраживачко новинарство.

НУНС и Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“, све медије, новинаре и новинарке, позвали су да се од 11.55 до 12.00 сати придруже симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“ тиме што ће у том времену искључити тон, замрачити екране и ћутањем упозорити на, како наводе: „катастрофалан положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији“.

Иначе, на овогодишњој ранг листи слободе медија организације Репортери без граница, Србија се налази на 76. месту, што је пад од 10 места у односу на прошлу годину. Словенија се налази на 32. месту, БиХ на 62, Хрватска на 69, а Црна Гора на 103. месту.

Такође је извештаки Европског парламента наведено да је слобода медија на Западном Балкану незадовољавајућа и да апсурдно опада паралелно са приближавањем региона ЕУ.

Share.

Comments are closed.

Skip to content