Данас је Светски дан слободе медија који се обележава 3. маја сваке године. Одлука о обележавању Светског дана слободе медија донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19.  Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.


УНЕСКО поводом Светског  дана слободе медија додељује Награду  „Гиљермо Кано“ заслужним  појединцима, организацијама или институцијама који су дали изузетан допринос одбрани или промоцији слободе медија и то на предлог независног жирија од 14 новинара. Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинара који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. године после Канових чланака који су сметали колумбијсим нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе медија сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу медија агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света.

Министарство културе и информисања Републике Србије  честитало је свим српским медијима и новинарима Светски дан слободе медија, а државни секретар Александар Гајовић истиче да је то прилика да се јавности потврди снажна посвећеност Србије да унапређује развој слободе изражавања и мишљења. Новинарска удружења позивају на акцију, а заштитник грађана указује на нападе физичке и вербалне нападе, као и претње. Александар Гајовић је у писаној изјави медијма рекао и да је то прилика да се потврди посвећеност развоју позитивног медијског окружења у нашој земљи који охрабрује заинтересоване актере у медијској сфери.

Поводом Светског дана слободе медија, удружења новинара у Србији позивају медије да данас искључе тон, замраче екране и ћутањем се од 11.55 до 12.00 придруже симболичној међународној акцији “Пет минута громогласне тишине” како би упозорили на, како истичу, лош положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији.

Share.

Comments are closed.

Skip to content