2019-09-22T13:40:28+02:00 22. септембра, 2019. 13:40 |

Светски писци у Пожаревцу: У духу Момчила Настасијевића

Синоћ је у оквиру  56. Међународних сусрета писаца који се  до 23. септембра одржавају у Београду, у Малој сали центра за културу Пожаревац приређен наступ књижевних стваралаца из неколико земаља широм света као и завичајних песника.

 

Галина Павленко Перић

Живорад Ајдачић

Овом приликом најпре је  Галина Павленко Перић вршилац дужности директорке Установе Центар за културу, испред града домаћина који је изнедрио завидан број значајних имена из света уметности, драгим гостима пожелела добродошлицу. У име Удружења књижевника Србије  обратио се  члан Управног одбора ове еминентне институције господин Живорад Ајдачић, а како су овогодишњи Сусрети посвећени јубилејима, између осталог и 125-то годишњици од рођења великана Момчила Настасијевића, скуп у Центру за културу одисао је нотом и духом нашег уваженог песника.

 

У првом делу сусрета са пожаревачком публиком, представили су се Павлина Павлинова из Бугарске, Сабах ал Зубеиди из  Ирака, Месут Шенол из Турске, Горан Врачар из Републике Српске, Раденко Поповић из Црна Гора, Срећко Симић са Косова и Метохије и Јеремија Лазаревић из Србија. Имајући у виду да су поједини ставароци читали своја дела на матерњем језику, превод на српски језик штампан у Зборнику 56. Међународних сусрета писаца казивао је књижевник Александар Лукић, модератор сусрета у Пожаревцу и уредник програма Центра за културу нашег града.

Други сегмент био је посвећен завичајним књижевним ствараоцима који су на свој начин оплеменили вече. Овом приликом преставили су се Милица Живановић, ученица Пожаревачке гимназије, Јелена Стојановић, студент филолошког факултета у Београду, Милисав Миленковић, Драгиша Живадиновић, Славица Пејовић, Вера Малешевић, Зоран Стојићевић Рикардо, Златија Радовановић, Раде Обрадовић, Живојка Жујкић, Александра Петровић, Миланка Голубовић и Александра Вујчић.

ОПШИРНИЈЕ У НЕДЕЉНИКУ „РЕЧ НАРОДА“ 24.СЕПТЕМБРА 

В.Винкић

Фото: Б.Николић