Општина Велико Градиште припремила је туристичку понуду за предстојећи Сајам туризма у Београду. Понуда обихвата већ познату туристичку дестинацију Сребрно језеро, али и обилазак рамске твршаве, манастира Нимник, као и културних институција.

У подножју Карпата и Хомољских планина, у загрљају плавог Дунава и златоносног Пека, сместило се Велико Градиште. То је, за све, леп градић симпатичних улица са мноштвом цветних башта, вазда зелених травњака и лепо уређених балкона па га, са широким дунавским кејом и старом чаршијом, прозваше рајем за очи и мелемом за душу, а са Сребрним језером и шумовитим Белим Багремом, и фабриком здравља.

Велико Градиште налази се на Ђердапској магистрали, 114 км од Београда, па како од Рама Велико Градиште почиње овај део зову и предворјем Ђердапа.

СВУДА ИДИ, ПРОЂИ И У ГРАДИШТЕ ДОЂИ

Легенда каже да је још у нека стара времена у овај град стизала двоколица натоварена разном робом. На питање трговцу зар мора баш сваки дан да долази, стизао је исти лаконски одговор “Морам, велики град иште (тражи)“. Тако је овај град добио име.

Красе га леп улаз, чисте улице, стара, из времена Турака сачувана чаршија, добро снабдевена пијаца, простран градски трг, стогодишњи парк са споменицима борцима И и ИИ светског рата, спомеником Властимиру Павловићу Царевцу, лепо поплочано шеталиште од града до Сребрног језера, плаже на Дунаву и Пеку. Леп центар града чини Житни трг са бившим среским начелством (зграда општине), библиотеком у којој се налази стална поставка скулптура Милана Бесарабића, црквом и старим здањем средње школе. А поред свега, од маја до септембра, Градиште је центар богатог културног и забавног живота.

ОВДЕ ДУНАВ СРЕБРОМ ЗОВЕ 

На другом километру од Великог Градишта, у окружењу шумовитог Белог Багрема, тамо где Дунав меандрира, налази се Сребрно језеро. Настало је преграђивањем дунавског рукавца зарад одбране од поџемних вода и тако је настало 14 км дуго, једно од наших највећих језера.

Одсјај и светлуцање воде попут сребра учинили су да оно тако добије име. Пријатна, топла лета и чиста вода која се филтрира кроз песковито тло, са шљунковитим, травнатим и бетонским плажама чине га веома атрактивним.

Добра инфраструктурна опремљеност, разнолика понуда Силвер Лејк Ресорта, богати менији бројних ресторана, ексклузивни кафићи с погледом на језеро, голф и тениски терени, вожња туристичким бродовима, луксузни хотелски смештај са конференцијским салама, удобан смештај у вилама на самој обали језера, пријатан боравак код власника у домаћој радиности, одмаралишту и кампу, чине га једним од центара српског туризма.

Уз све треба напоменути да је језеро богато рибом па га с правом називају рајем за риболовце. Овде је уловљен шаран тежак 45 килограма који је оборио Гинисов рекорд.

Манастир Нимник

У шумовитој стишкој удолини, три километра од села Курјаче, асфалтирани пут води до чувеног манастира Нимник.

То је манастир из времена Косовског боја. Био је спаљен за време Кочине крајине, а обновљен за време Милоша Обреновића. У Нимнику је била једна од првих школа на овом подручју.

Манастирски комплекс чине црква, капела и конак. Према легенди, манастир је добио име по речима Влахиње, девојчице која је на питање Турака, где је манастир и има ли хајдука, одговарала само са “нушћу нимик“, што би у преводу значило “не знам ништа“. Османлије су је ту посекле. Када су је ожалошћени родитељи нашли, око њене главе пламтао је плавичасти ореол. Волови, који су вукли кола са дететовим телом, хтели су да иду само ка манастиру. Сахранили су је у порти манастира, а на њеном гробу подигли малу капелу која се данас назива “светиња“ и у народу се верује да има лековита својства.

Подно брега се налази и лековити извор – чесма. Посетите Нимник где ћете неизоставно бити послужени медом и хладном изворском водом. Посета је могућа сваког дана.

ТВРЂАВА РАМ – ВЕЧИТА СТРАЖА У ПРЕДВОРЈУ ЂЕРДАПА

На самој каменој литици, низводно од Смедерева, пажњу привлаче обриси средњовековне тврђаве Рам. То је древни Рамски град који попут војника на мртвој стражи чува улаз у предворје Ђердапа.

У садашњем облику, тврђава је опстала из времена турског султана Бајазита Другог.

Два километара ниже од града налази се римско археолошко налазиште Ледерата које открива трагове боравка Келта, Авара, Словена…

Из Рама је кренула прва српска депутација са протом Матејом Ненадовићем. Код Рама се Карађорђе из изгнанства вратио у Србију. Овде је службовао, као цариник и Вук Стефановић Караџић. Код Рама почиње 70 километара дуга рамска пешчара. Овде је, помоћу скеле, успостављена најкраћа свакодневна веза са Јужним Банатом.

Ваља доћи у Рам и упознати се са романтичном легендом о Ромулу и Рему, причом о Барону Лопрештију и немачком форсирању Дунава.

Share.

Comments are closed.

Skip to content