2018-10-08T08:20:12+02:00 8. октобра, 2018. 08:20 |

Такмичари „Смуђа“ на Светском првенству у мушичарењу

Такмичари ОСР „Смуђ“ из Пожаревца представљали су Србију на 38. Светском првенству у мушичарењу, одржаном у Италији, у региону Трентино, у подножју Доломита.

У 28 екипа било је распоређено 140 такмичара из 28 држава и још 5 индивидуалних такмичара. Репезентација Србије учествовала је по трећи пут, а у њеном саставу су Тихомир Лукић, Дејан Пастроњевић, Владислав Тодоровић, Милан Мартић (ОСР „Смуђ“ Пожаревац) и Владимир Марковић (ОСР „Смуђ“ Пожаревац, капитен).

Такмичење се одвијало на две планинске реке Сарца и Ноце, као и на језеру Корнисело, које се налази на 2.100 метара надморске висине.

Хватала се углавном поточна пастрмка, главатица (salmo marmorata) као и хибриди ове 2 врсте. На језеру је ухваћено и неколико ендемских алпских језерских златовчица (salmo alpinus).

Репрезентација Србије борила се свим срцем и на крају заузела 23. место од 28 екипа, што је отприлике и реалан пласман. И овај пут је за бољи пласман пре свега било неопходно боље ловити на језеру. Једино je Владимир Марковић уловио једну рибу.  Међутим, у Србији нема језера са пастрмкама на коме би репрезентативци могли да тренирају.

Такмичење је било крајње неизвесно да би на крају екипни шампион постала заслужено Шпанија, друга је Чешка а трећа Италија. Нови светски шампион у појединачној конкуренцији је Шпанац Давид Гарциа Ферерас, други је Финац Јyрки Хилтунен а трећи Италијан Андреа Пироне.

Од наших такмичара најбоље је пласиран Тихомир Лукић као 72-ги (са једним пласманом на трећем месту у сектору), па Милан Мартић 84-ти (ОСР „Смуђ“ Пожаревац, једном трећи и једном четврти у сектору), затим Владимир Марковић 103-ћи (ОСР „Смуђ“ Пожаревац), Владислав Тодоровић 135-ти и дебитант Дејан Пастроњевић 139-ти.

Следеће године Светско првенство ће бити одржано у Тасманији и надамо се да ће Србија наставити континуитет учешћа на највећој светској смотри мушичара. За неки већи такмичарски успех, бољи резултат и пласман, неопходна је много већа подршка заједнице, тренинзи на рекама и језерима, као и логистичка подршка.

Бистро на следећем СП!