2021-06-25T08:07:09+02:00 25. јуна, 2021. 08:07 |

Тамара Глигоријевић

Тамара Глигоријевић матуранткиња је Пожаревачке гимназије на природно–математичком смеру. Себе би описала као одговорну, дружељубиву и срећну особу. Одликују је емотивност и емпатичност, увек је спремна да помогне другима и то је оно што је испуњава. Како се од раног детињства бави балетом, ужива у сцени, музици и игри. Посвећена је и креативна. Највише ужива у спортским активностима, путовањима и тренуцима проведеним са породицом и пријатељима.

Веома је знатижељна и спектар њених интересовања веома је широк. Сматра да је лепо знати занимљивости из свих сегмената нашег живота. За њу не постоји предмет који не може да је инспирише. Најбрже и најлакше учи математику и решава логичке проблеме. Поред њих ту је и биологија. У тим предметима највише јој се допада повезаност целина, логички след ствари и применљивост података у животу. 

У току четворогодишњег  школовања у Пожаревачкој гимназији учествовала је на такмичењима из различитих области. Представљала је школу на окружним такмичењима из Прве помоћи, атлетике, пливања и гимнастике. Као чланица Драмске секције и плесног ансамбла, учествовала је у представи „Међулушко благо“, која је школи донело друго место на државном такмичењу у Крагујевцу и прво  место на међународном такмичењу у Лебану. Њен рад објавњен је у школском часопису „Развитак“. 

Осим спортских и плесних постигнућа, Тамара је била и члан секције примењене физике и електронике (роботике). Такође, остварила је пласман у полуфинале такмичења High School Case Competition 2020, у организацији ФОН-a.

Бавила се хуманитарним радом и учествовала у кампањи „Најјаче против насиља“, усмереној на заштиту деце и младих од злостављања и занемаривања. Воли животиње и често учествује у њиховом удомљавању.

Миланка Мојсиловић, професорка математике и одељенски старешина, каже о Тамари: 

– Наша Тамара Глигоријевић је сјајна млада девојка коју красе интелигенција, лепота и скромност у исто време. Она је веома  одговорна особа која је све постављене задатке увек и на време савесно извршавала. Поред тога, увек је била спремна да и својим друговима пружи помоћ, како у школским задацима, тако и на  свим осталим животним  пољима. Никада не истичући себе, Тамара  је прави пријатељ, увек спремна да пружи подршку, а када је  потребно и утеху. Топлог погледа и благе нарави, чистог и отвореног срца, увек мирна и смирена, са лакоћом је решавала све постављене задатке,  како у школи, тако и на спортским теренима и на плесном подијуму. Могла је Тамара све да постигне, а мени се чини да је свесно изабрала  улогу у којој је желела да буде мало у сенци. Тамара ће засигурно остварити све своје циљеве, а да при том никада неће издати себе ни на једном пољу.

Тамара ужива у дружењу са својим вршњацима. Тренира балет од своје четврте године и та љубав и данас траје. Ужива и у осталим врстама плеса. Усавршава страни језик. Свира клавир. Чита. Игра игрице. Гледа филмове и научно-популарне емисије. 

Похвале јој импонују и доживљава их као логичан след ствари након уложеног времена, труда и рада. У будућности себе види као успешну и задовољну младу особу, која се налази на корак до остварења својих снова и која је окружена људима које воли и ужива у сваком тренутку свог живота. 

Њени родитељи, Маја и Зоран Глигоријевић, кажу да је Тамара врло сталожена и реална. Најпре сагледа проблем, промишља о могућим решењима, консултује се са браћом, родитељима и пријатељима. Сви они су је мотивисали кроз безграничну љубав, бескрајно поверење, уважавање, подршку и подстрек кад год је Тамари то било потребно. Свуда су као породица били уз њу и били део њених активности – на тренинзима, такмичењима, концертима, карневалима и смотрама.

Професорка немачког језика Елисавета Николаидис рекла је о Тамари: 

– Кажу да је карактер, који се ствара дан за даном током целог одрастања, темељ – кичма људске душе! И управо је он „кривац“ за оно „нешто“ што Тамару чини посебном. Захвална сам на прилици која ми се пружила да упознам надасве брижно биће, нежне, непосредне, радознале и комуникативне природе, чија се свестраност могла видети и у љубави према страним језицима. Негујући космополитски дух, она ће се сјајно уклопити у свако окружење које промовише стицање знања, али и развијање толеранције, флексибилности и самопоуздања.

Тамара је веома захвална што је имала прилику да своје четворогодишње искуство доживи у школи попут Пожаревачке гимназије. Поред изванредних професора, створила је и пријатељства која ће засигурно трајати читавог живота. У својој школи стекла је радне навике, развила нова интересовања и проживела неке од најлепших тренутака у животу.

Марија Костић, школски педагог