2020-08-18T08:51:32+02:00 18. августа, 2020. 08:47 |

Тамо где је минерална вода бесплатна

У залеђу Дунава и Ђердапа простире се област Звижд, рударски крај богат златом. У пространој звишкој котлини окруженој планинским венцима Хомољских и Звишких планина и масивом северног Кучаја, на обалама Пека налази се Кучево, варошица истоимене општине.

Овај крај, између осталог, богат је изворима чистих, природних и минералних вода, а најпопуларнији и туристима најинтересантнији су „Звишка потајница“ и извори минералне воде „Дубока“ у Нересници и „Бања“ у Раковој Бари.

ЗВИШКА ПОТАЈНИЦА

Звишка потајница спада у ретке природне феномене. Крашки извори код којих се наизменично смењују интервали истицања воде до потпуног пресушивања, уз чудне звуке, читавом процесу дају тајанствен, мистичан карактер. У свету оваквих крашких извора има тридесет, а у Србији  четири.

Услед вишегодишњег минирања у оближњем каменолому, дошло је до поремећаја механизма рада Звишке потајнице, извор је ослабио, а интервали између два појављивања воде, продужени. 

Завод за заштиту природе Србије је 2017. године започео испитивање стања потајнице ради предузиања  мера за њено санирање и евентуално довођење у првобитно стање. 

МИНЕРАЛНА ВОДА „ДУБОКА“

Минерална вода „Дубока“ извире са дубине од 282 метра. Извор се налази у  Нересници, у засеоку Кисела Вода, непосредно изнад ушћа Буковске реке у Пек. Спада у ред калцијум – бикарбонатних вода. Садржи висок садржај калцијума, низак садржај натријума, калијума, магнезијума и других олигоелемената.

Око један километар узводно од извора, готово у центру Нереснице, налази се фабрика у којој се вода флашира. Фабрика је изграђена по најстрожијим еколошким стандардима.

Извор минералне воде „Дубока“ налази се на пет километара од центра Кучева. Из чесме на извору, минерална вода непрекидно тече и може се користити бесплатно.

ВОДА ИЗ БАЊЕ У РАКОВОЈ БАРИ

                               Минерална вода са извора Бања у селу Ракова Бара

Из извора минералне воде „Бања“ у Раковој Бари формира се поточић, који се након 300 метара улива у поток из Малог Врела, а недуго затим у Раковобарску Реку, десну притоку Пека.

Ова минерална вода долази са велике дубине. О минералној води „Бања“ мало се зна. Верује се да је по свом саставу слична минералној води „Дубока“.