2019-11-28T08:43:11+01:00 28. новембра, 2019. 08:43 |

Тамо где се ствара струја

Ученици средње Машинске школе „Панчево“ посетили су Термоелектрану „Kостолац“ са циљем да уживо виде како раде термокапацитети који производе електричну енергију. Кроз погоне електране спровели су их предметна наставница Биљана Ђорђевић, машински инжењер, Светлана Спасовски, помоћница директора и Петар Вила, наставник практичне наставе.

Имајући у виду да је ова тењрмоелектрана у протеклом периоду прошла кроз свеобухватне ревитализације блокова Б1 и Б2 посећују је стручне екскурзије средњошколаца и студената факултета техничке струке и оних високообразовних институција на којима се учи о заштити животне средине. Ово посебно откако је отпочела изградња новог блока Б3 и објеката који ће додатно омогућити да се унапреди заштита животне средине у овом крају.

– Веома је важно да се ученици средњих стручних школа за време свог школовања упознају са производним процесом, у овом случају са радом једне савремене електране као што је ТЕ „Костолац Б“ и да уживо сагледају њене  огромне производне могућности захваљујући машинама и уређајима о којима су они учили током свог школовања, каже инжењер Далибор Добросављевић, водич средњошколцима током ове посете.

Према речима Светлане Спасовски, помоћнице директора Машинске школе „Панчево“ овакве посете веома су корисне, ученици су веома задовољни сазнањима и оскуствима стеченим на оваквим стручним екскурзијама. „Костолац Б“ је веома импозантан објекат тако да није чудо што су сви ученици и студенти, када га први пут виде уживо,  импресионирани.

 

                                                                                                                            Р.Н.