Тара Николић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. По среди је вредна, одговорна и амбициозна девојка. Упорна и истрајна у остваривању својих циљева. Брижна, дружељубива и емпатична. Њена интересовања су веома различита и не постоји, према њеним речима, ниједан  школски предмет или област који је нису заинтересовали и натерали да трага за додатним информацијама а често и у истраживачки рад. Похађа две школе, гимназију и музичку школу. Ужива у свему што у њој изазива креативност. Воли да црта, пише и плеше. Свира клавир. Велики је љубитељ фотографије и користи сваку прилику да га употреби. Ужива у дружењу са пријатељима и породицом. Воли да чита и дискутује о томе што је прочитала. Посебно ужива да чује туђе мишљење о нечему и то је један од разлога што су јој часови српског језика и књижевности били занимљиви.

Током гимназијских дана Тара је учествовала на такмичењима из латинског и енглеског језика. Била је чланица новинарске секције и Ансамбла Пожаревачке гимназије. Учествовала је и представљала школу у многобројним манифестацијама и приредбама, како у школи тако и у граду али и ван граница наше земље. Бронзану медаљу са такмичења хорова у Прагу „Praga cantat“, донела је својој школи 2019. године. Веома успешно повезује уметност и науку тако да је и три године провела истражујући и учећу о научном и  истраживачком раду у ИС Петница на семинарима биологије и психологије.

Тарина је жеља да се након факултета запосли, пропутује свет, оснује фирму у иностранству, али и своју породицу. Не зна шта ће јој будућност донети али са сигурношћу зна да ће се увек трудити да буде најбоља и срећна у ономе што ради.

Драган Стојановић, професор хемије рекао је о Тари:

-Истакао бих да ми је била велика част, задовољство, а и привилегија, радити са перспективним и амбициозним младим људима попут Таре. Поред високих интелектуалних и моралних капацитета које поседује, Тарину личност красе спој науке и уметности. Зрелост у размишљању, ставовима и систематичност у раду,  додатно  употпуњују све квалитете које Тара већ поседује. Описао бих је и као  особу истраживачког духа, веома креативну и изузетно одговорну. У оквиру семинара ИС „Петница“ је неколико година додатно усавршавала критичко мишљење, аналитичност и различите приступе решавању проблематике природних и друштвених феномена. Пред Таром су нови изазови, пријемни испит, индекс и Архитектонски факултет. Сигуран сам да ће својим квалитетима постићи велике успехе у даљем школовању. Тара, срећно…“

Тарина мајка, Тања Кошарић рекла нам је да је њена ћерка веома скромна и самокритична, али и да увек даје свој максимум у свему што ради. Увек је пуна питања и на интеренту чита о ономе што је занима. Веома је културна и лепо васпитана и са великим уважавањем приступа сваком саговорнику. Родитељи су јој велика подршка, стално разговарају са њом и увек се труде да буду ту за њу. Верују да ће успешно завршити жељени факултет, да ће бити успешни архитекта, али да ће пре свега у будућности бити срећна.

Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности рекао је о Тари:

– До мудрости се не долази брзо. Добар пут до ње је онај који је озвездан смиреношћу и стрпљењем. Одмереношћу и поштовањем. Запитаношћу и усвајањем одговора. Ако питате Тару колико су далеко звезде, неће брзо бацити пред вас речи. Анализираће их мудро да би до мудрости дошла. Упоредиће их мирно да би смирај разумела. Процениће их баш онако како самосвест тражи, а музика опева срцем клавира. А мудар човек лакше разуме говор света кад га води глас музике. Нека Тари и даље буде путоказ кроз градове и химере, дрво и камен, кружнице, квадрате, гордости и предрасуде. Да им право лице и суштину изгради смиреним потезом своје оловке.

За своју школа Тара је рекла да је школа која вас прихвата онакве какви јесте, обликује вас и припрема за наставак школовања на најбољи могући начин. То је школа у којој уживате у сваком тренутку који у њој проведете и док учите и док се дружите.

Share.

Comments are closed.

Skip to content