Производња електричне енергије у термоелектранама „Костолац“ за пет месеци била је на нивоу плана. Произвеле су 2,6 милијарди киловат-часова електричне енергије. Испорука електричне енергије била би и већа да није у мају почео ремонт сва четири блока, неки од њих неколико дана раније од планираног. Ремонти су синхронизовани са производњом угља јер је истовремено почео ремонт угљеног система на копу „Дрмно“.

Гледано по агрегатима, најмањи блок А1 произвео је 272.132.000 киловат-часова, што је за четири одсто више од плана. Такође је добро радио и агрегат А2, који је произвео 596.572.000 киловат-сати или чак 21 одсто више од плана. То су блокови са којих се скида топлотна енергија за даљински систем грејања и радили су дуже, јер су и хладни дани потрајали скоро до 10. маја, до када је испоручивана топлота Пожаревцу, Костолцу и селима у окружењу. Укупно је месечно испоручивано 6.188.000 киловат-часова топлотне енергије. Да није тога, у мају би била још већа производња на оба блока у ТЕ „Костолац А“.

Што се тиче блокова у термоелектрани „Костолац Б“, блок Б1 произвео је 911.418.000 киловат-часова, док је Б2 произвео 818.166.000 киловат-часова. 

Упоредо са овим ремонтима трају и годишње оправке, освежавања и проширења топлификационе мреже у Костолцу која је дотрајала и ради се на поправци кључних примарних водова, пумпи и осталих уређаја. 

                                                                                                                                               Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content