2018-04-13T14:24:41+02:00 13. априла, 2018. 14:24 |

Театар у служби хуманости

Пожаревљани су синоћ имали прилику да искажу своју хуману црту. Наиме, Омладина „ЈАЗАС“-а и „ФОНДАЦИЈА ЗА ДЕЦУ“ приредили су и у Великој сали Центра за културу представу „Јаре у млеку“ по тексту руског писца Јурија Пољакова. Улаз се није наплаћивао, док су у Великом холу биле постављене кутије за добровољне прилоге посетилаца.Прикупљена средства, иако скромна, пребачена су на рачун „ФОНДАЦИЈЕ ЗА ДЕЦУ“ и тамо ће бити све до тренутка када новчана помоћ буде некоме затребала. Како смо од организатора сазнали, постаће пракса да се новац прикупља на поменути начин, буде на рачуну, и када некоме хитно затреба, истог дана буде уплаћен појединцу или институцији евентуално лечење или другу хуманитарну сврху.  

Иначе, представу „Јаре у млеку“ по тексту руског писца Јурија Пољакова приредили су и у протеклих месец дана самостално реализовали пожаревачки волонтери. Занимљиво је да је половина младих људи који су се нашли на великој сцени Центра за културу до сада  имала прилику да се опроба у глуми, док је осталима ово први сусрет са позоришним стваралаштвом. Имајући у виду да изведени комад спада у класику, планови  Омладине „ЈАЗАС“-а и „ФОНДАЦИЈЕ ЗА ДЕЦУ“ су да се ускоро уђе у припрему новог комада који ће у својој основи имати ноту хуманости са срећним крајем –  као и сама идеја овог занимљивог и на нашим просторима јединственог пројекта.

Велики допринос овој акцији и реализацији представе пружили су Град Пожаревац и Центар за културу, који су активистима ове две асоцијације помогли код обезбеђивања основних трошкова  извођења представе као и бесплатно коришћење сале.

В.Винкић