Директор др Горан Несторовић

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, ове школске године, у први разред уписује 240 ученика, у осам одељења. По први пут ће се у одељењима по дуалном моделу образовања радити у директној сарадњи са Огранком „ТЕ-КО Костолац“.

Ученици се могу одлучити за један од десет смерова у оквиру три подручја рада –   геологија, рударство и металургија, потом, машинство и обрада метала или за подручје  електротехнике.

Директор школе др Горан Несторовић наглашава да се ученици кроз ову школу припремају за обављање послова у оквиру Електропривреде Србије, као и за успешно даље факултетско образовање. Додаје и да очекује да ће упис и ове године бити према плану и спроведен на време.

ДЕСЕТ ОБРАЗОВНИХ ПРОФИЛА

У костолачкој Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ на располагању је десет образовних профила.

На подручју рада рударства и геологије уписује се једно одељење рударских техничара.

На подручју рада машинства и обраде метала планирана су три одељења – техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машинама, техничар машинске енергетике, потом, механичар моторних возила и бравар – заваривач.

У оквиру подручја рада електротехнике биће уписана четири одељења – електротехничар енергетике, електротехничар процесног управљања, електротехничар рачунара, електричар и електромонтер мрежа и постројења.

У два одељења трећег степена планирана су по два образовна профила. Реч је о комбинованим одељењима, једно са занимањима електричар и електромонтер мреже постројења и друго одељење за занимања механичар моторних возила и бравар – заваривач.

Директор др Несторовић указује на значајно интересовање за занимања трећег степена и додаје да их не уписују само ученици са слабијим просеком, већ и ученици са бољим школским просеком који себе виде у некој од ових струка. Напомиње да овде није реч о класичним занатима, већ о струкама које се примењују у савременим технологијама. Такође додаје да је ова школа одувек била подједнако примамљива и дечацима и девојчицама.

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ

У спровођењу дуалног образовања у Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу  по први пут учествује Електропривреда Србије. То значи да ће ученици похађати практичну наставу у Огранку „ТЕ – КО Костолац“, где су заступљене машинска и електро струка.

– Прве године школовања практична настава ће бити организована једном недељно, у другој години два пута недељно, док ће у трећој години школовања практична настава бити реализована три дана у недељи. Свршени средњошколци ће моћи да се запосле у костолачком Огранку, што је још једна од погодности дуалног образовања, с обзиром на то да су у питању дефицитарна занимања, објашњава директор др Несторовић.

Иначе, похађању практичне наставе у оквиру дуалног образовања претходи склапање уговора између родитеља и социјалног партнера, уз посредовање школе. Конкретно, у овом случају, Огранак „ТЕ – КО Костолац“ ученицима постаје друга школа. ТЕ-КО ће у својим погонима оформити сектор који ће се бавити образовањем деце, док ће се инжењери едуковати и полагати тестове за стицање лиценца на основу којих ће се сматрати оспособљеним за рад са ученицима.

 

Др Горан Несторовић истиче да је циљ костолачке Техничке школе да промовисањем својих занимања, заједно са ЕПС-ом, привуче добре ученике који ће кроз даљи процес образовања постати квалитетни стручњаци и додаје:

– Поред погодности да ће млади моћи да раде у ЕПС-у, школа ће настојати да тим ученицима омогући и олакша упис на четврти степена образовања. У плану је и да са неким високошколским установама потпишемо споразуме о сарадњи и обезбедимо ђацима пут ка високом образовању. На овај начин желимо да покажемо да се техничке струке сада обављају уз помоћ технике, машина и инструмената.

Костолачка Техничка школа опремила се и за формална занимања, између осталог  наставним средствима из области информационо комуникационих технологија (ИКТ). Такође, отворена је и ЦНЦ лабораторија са шест машина, за чију куповину је средства обезбедио Град Пожаревац.

У школи финкционишу и проширене делатности из металске струке, спроводе се обуке у познавању рачунара, реализују се и угоститељске услуге (ресторан и смештај ученика), а од 2019. године ради и Ученичка задруга „Теслин дом“ у оквиру које ученици свих образовних профила могу да имплементирају своје вештине и на тај начин стичу прво предузетничко искуство.

 

Дом ученика

У оквиру Техничке школе „Никола Тесла“ у Костолцу ради и Дом ученика, чији су капацитети 61 место. У њему бораве ђаци из Браничевског округа. Директор школе истиче да је у плану да се објекат прошири за дефицитарна занимања. На тај начин, како каже, школа ће у ученички Дом моћи да прими све ђаке који буду конкурисали.

Иначе, упис ће и ове године бити обављен средином јуна, по завршетку пријемних испита и попуњавања листе жеља.

Директор школе др Несторовић додаје да се за Дом обично интересују млади из друштвено осетљивих група и додаје да је Техничка школа, захваљујући средствима која се стичу по основу пословања у оквиру проширених делатности, те ученике помагала и подстицала током школовања, што ће чинити и надаље.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content