2021-11-06T10:09:39+01:00 6. новембра, 2021. 10:09 |

Тенденција гашења термо и угљарског сектора?

СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЕПС „ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ КОСТОЛАЦ“

Душан Бакић, председник Синдикалне организације ЕПС „Термоелектране Костолац“

Издвајање електродистрибуција из састава Јавног предузећа Електропривреда Србије, са становишта већег дела Синдиката ЕПС-а, довело је до реакције једног дела Синдиката, који је, како наводи председник Синдикалне организације ЕПС „Термоелектране Костолац“ Душан Бакић, добио подршку 6.000 запослених Рударског басена „Kолубара”, на скупу одржаном у Kаленићу, 24. маја ове године.

– Издвајање је извршено на крајње недемократски начин, без одлука Извршног и Главног одбора Синдиката радника ЕПС-а, подупрет дописом садашње министарке рударства и енергетике, који недвосмислено говори о стопирању изградње Термоелектране „Kолубара Б” и инвестиција у термо и угаљски сектор, са тенденцијом гашења у годинама које су пред нама, истиче Бакић и наглашава да је Синдикална организација „Термоелектране Kостолац”, водећи се начелима солидарности, јединства и интересима запослених Огранка „Термоелектране и копови Kостолац”, дала пун допринос и подршку поменутом скупу. 

НЕИЗВЕСНОСТ

– Неодговорно, крајње бахато понашање бившег руководства Синдиката ЕПС-а довело је нас, произвођаче електричне енергије, у крајње неизвесну ситуацију. Напомињем да се у Србији производи више од 70 посто електричне енергије из угља. Свака помисао да се то промени, замени ветрогенераторима и соларним панелима, под покровитељством Зелене агенде, Србију води у енергетску зависност. То јесте прича јаких лобиста и високе политике развијених држава који, нажалост, имају своје квислинге да ту политику спроводе, наводи председник Душан Бакић и наставља:

– Оно што нас, сасвим природно, највише боли јесте осврт на нашу локалну средину, Град Пожаревац и Градску општину Kостолац, са припадајућим селима. Може ли неко да замисли ову средину у случају престанка рада термоелектрана и копова? Може ли неко да стави прст на чело, размисли о статусу 3.000 запослених, као и њиховим члановима породица, који приходују из Огранка „ТЕ-KО Kостолац”? Да зло буде веће, ту су издвојена предузећа са више од 2.500 запослених, који су ослоњени на наш Огранак. Више од 95 посто њихових послова је за потребе Огранка. Наравно да ће се све ово пресликати на спорт, културу и друге делатности које произлазе из приватног сектора. То нас боли, а боли и све средине које имају инсталисане термокапацитете.

– Са друге стране, велика Немачка и Енглеска су покренуле своје конзервиране термокапацитете. Пољска, као чланица Европске Уније, производи 80 посто електричне енергије из угља. Тако велики и брижни, а знају да сачувају себе, своју индустрију и све што долази из тога.

ПОДРШКА

Узимајући у обзир  све наведено, представници Синдиката су последњих месеци обилазили Србију, објашњавали запосленима, учествовали на синдикалним одборима Огранака, све у циљу тражења одговорности бившег руководства Синдиката и остваривању јединства за истрајну борбу ка промени ставова и погледа када је у питању статус производње енергије из термокапацитета.

– Мислим да смо успели у томе. Не могу да кажем да нам је умногоме, нажалост,  помогла ова енергетска криза у свету. Показала је да смо у праву за све што смо причали и одавно указивали, каже председник Бакић и додаје:

– Ново руководство Синдиката радника ЕПС-а је већ првог дана почело да ради пуним капацитетом. Изашли смо пред пословодство са захтевима у позитивној атмосфери која произилази  из  новог, транспарентног начина  рада. Пословодство ЕПС-а, на челу са в.д. директором Милорадом Грчићем дало нам је пун легитимитет и указало на потребу узајамне сарадње и међусобног поштовања.

– Надам се да ће то за Kостолац значити наставак инвестиција у свим областима, посебно везаних за екологију и заштиту животне средине, дакле, затварање депоније пепела у Старом Kостолцу, изградњу одсумпоравања, измештање депоније угља у  Термоелектрани „Kостолац А” и наставку изградње блока Б3 у Дрмну. На свима нама је да учинимо живот у Kостолцу и околини чистијим и бољим. Нека Немци, Французи, Енглези и остали брижници воде рачуна о себи и здрављу своје деце, а нас нека оставе да водимо рачуна о својој, поручује председник Синдикалне организације ЕПС „Термоелектране Костолац“ Душан Бакић. 

А. М.