Од 785 кандидата колико их је полагало пријемни испит у пожаревачким средњим школама, положила су 374 ученика и стекли право на упис. Остали свршени основци вероватно ће покушати још једном на накнадном конкурсу који ће неке школе, оне које нису попуниле слободна места у првом  року, расписати у августу. Међутим, већ сада је извесно да за 244 ученика ни после овог другог конкурса неће бити боља ситуација. Иако су и ђаци и њихови родитељи могли да користе искуства из прошлогодишњег уписа када су, чак и одлични остајали неуписани због оријентацију на само једну школу, исти догађаји су се и сада поновили. Око 250 ученика ове године хтело је да упише Медицинску школу, а места је било за само 50 што значи да је сваки пети могао да се упише.

Истовремено у Пољопривредној школи за 120 слободних места конкурисало  је 49 ученика, остала је дакле празна 71 столица. У Економској школи за 90 слободних места полагало је 87 ученика, а положило  само 30. Нешто веће интересовање забележено је у Учитељској и Техничкој школи и у Гимназији. У њима се појавио знатно већи број кандидата од броја који се прима, али је само 50 посто њих успео да полижи испите.  Школе које примају раднике за привреду, још увек примају молбе за полагање. Школа ученика у привреди примиће 26 ученика за женске фризере, 26 за ткаче и 15 за конобаре. Једино је за фризере пријављен далеко већи број, 97, него што школа може да прими.

Несумњиво да ће се и ове године десити да слаби ученици не буду примљени чак иако у неким школама одређен број места остане упражњен. Пример Гимназије која је у новембру прошле године ипак решила да прими једно одељење слабијих ђака,  од којих је већина касније понављала не иде у прилог мишљењу да сва места треба попунити без обзира на знање које су кандидати показали на пријемном.

 (Д. Мирковић)

Share.

Comments are closed.

Skip to content