Тијана Јовановић је матуранткиња Пожаревачке гимназије са природно- математичког смера. Реч је о одговорној и систематичној младој особи, која је амбициозна и веома мотивисана за учење области које је занимају. У решавању проблема она је креативна и истрајна. Посебно је занимају математика и физика због њихове међусобне повезаности и визуелно-логичког приступа решавању задатака. Такође, сматра да се у овим предметима сваком проблему може приступити на различите начине чак и када за њих постоји само једно решење. Кораци који воде ка решењу су различити и у томе је лепота ових наука, како она каже. Током четири године у гимназији Тијана се такмичила из математике на окружном нивоу, а из физике је сваке године остваривала пласман на Државно такмичење, са кога има и похвалу. Средином маја очекује је још једно Државно такмичење из физике. 

Током гимназијских дана Тијана је била чланица секције роботика – примењена физика и електроника. Активно је учествовала у свим активностима секције. У доба пандемије корона вируса учествовала је у креирању филма ,,Магија је у рукама ученика – Заједничким корацима до светлости знања”. У Истраживачкој станици ,,Петница” похађала је семинар математичко-техничких наука.

Ивана Барлов, професорка математике, рекла је о Тијани: 

Тијана је дивна млада особа са којом је задовољство радити. Одговорна је и поуздана, вредна и скромна. Интересују је природне науке и математика, има висок ниво апстрактног размишљања и логички резонује. Ненаметљива је и самостална у раду, радо прихвата нова искуства и нове начине за решавање проблема. Уочљива је њена жеља да проширује своја знања, развија интересовања и усваја нове вештине. Част ми је што сам имала прилику да допринесем Тијанином образовању и што сам била део њеног сазревања и као особе и као младог интелектуалца. Њена посвећеност и упорност ће јој сигурно обезбедити успех у даљем школовању и раду.

Као чланица Ансамбла Пожаревачке гимназије учествовала је у многобројним манифестацијама како у школи тако и у граду. Са хором школе је на међународном такмичењу хорова у Прагу (Praga cantat) освојила треће место. 

Тијана највише воли да проводи време са пријатељима, у изласцима и гледању филмова.  Петнаест година тренира балет у балетском студију ,,Амадеус” у Пожаревцу. Такође, завршила је основну музичку школу и сада често слободно време проводи свирајући клавир. Осим математике и физике занимају је и мода и уређење ентеријера. Воли скијање, а у слободно време иде у теретану. Посећује сајтове Wannabe, Wikipedia и YouTube. Од литературе прати научни часопис из области математике ,,Тангента“ и серију књига ,,Планина кретања“ из области физике. Тијана себе види као будућег студента Електротехничког факултета у Београду и волела би да се бави истраживачким радом. 

Маја Ј. Глигоријевић, професорка физике, рекла је о Тијани: 

-Тијана Јовановић је ученица која поседује изузетан радни капацитет, истанчану перцепцију, вештину логичког промишљања, добре радне навике и огроман интелектуални потенцијал у области природних наука. Радознала је, воли да учи, чита и истражује. Поседује изузетан ниво знања и вештина које превазилазе редован програм природно-математичког смера. Тражи додатне информације и разјашњења. Способна је да се дубоко концентрише и дуготрајно посвети задатку. Тијана плени својом ненаметљивом природом, коректношћу, поштењем и добротом. Тијана је веома талентована и надарена ученица која ће свакако током наставка школовања остварити одличне резултате. Желим јој пуно среће.

Тијанини родитељи, Хелена и Милан, уочили су њену склоност ка логичком размишљању и закључивању још у нижим разредима основне школе. Након тога развила се њена љубав ка математици и физици. Извор мотивације за рад, према речима Тијаниних родитеља, лежи у њеној потреби да што боље разуме на којим принципима функционише свет којим смо окружени. Подстицали су је да напредује и развија се кроз додатне садржаје и литературу из области које је занимају. Сматрају да је у Пожаревачкој гимназији научила да цени праве вредности и постала свесна да се мора уложити пуно труда и напора да би се постигли прави успеси.

Марија Костић, школски педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content