Тијана Варга је матуранткиња друштвено – језичког смера Пожаревачке гимназије. Представља младу особу која је дружељубива, активна и посвећена сваком задатку. За себе каже да би волела да је мало организованија и на тој својој особини ради и покушава да је исправи. Карактеришу је скромност, праведност и искреност. 

У школи воли да сазнаје о старогрчким филозофима, а ван школе о светској кинематографији. Занимају је психологија, социологија, филозофија и језици, јер јој они помажу да боље разуме друге људе, али и себе. Замишља школу са великом школском библиотеком у којој може да се учи у друштву и у којој могу да се израђују групни пројекти и задаци. 

Осим што је посвећена друштвеним наукама Тијана ужива у трчању и дружењу, слушању музике и гледању филмова и хеклању. Воли да ни од чега направи нешто и да физички буде спремна и активна. 

Милош Јеремић, професор филозофије, рекао је: 

– Тијана је, пре свега, одговорна особа која ради систематично. Своје идеје јасно и креативно артикулише на српском и енглеском језику и у писменој и у усменој форми. Тијана познаје историју филозофије најбоље у својој генерацији, вешто повезује филозофске садржаје и развој идеја, при чему даје смисаону критичку рефлексију. Посебно фасцинира њена истрајност у читању и тумачењу филозофског текста, као уочавање везе сложених филозофских проблема са свакодневним животом. Ово јој омогућава да с лакоћом разуме и преводи филозофске садржаје са енглеског језика. Њени есеји су читљиви, кохерентни и креативни, што говори о могућности да се изгради као аутентичана ауторка, како филозофских тако и литерарних текстова.

Током школовања у гимназији такмичила се из енглеског, француског и српског језика и језичке културе. На Филозофском факултету у Нишу такмичила се из психологије, а на Међународном такмичењу из филозофије „Baltic See Phylosophical Essay Event“, у писању есеја на енглеском језику је похваљена. Такође је са школском екипом учествовала на интернационалном фестивалу „10 sur 10“ са представом „Romeo et Juliette: N’aura pas lieu“. Такмичила се за школу и у спортским дисциплинама.   Наступајући у атлетици, дисциплина скок у даљ, освојила је прво место на Окружном такмичењу

Ивана Јанковић Коцић, одељењски старешина и професорка енглеског језика, рекла је о Тијани: 

– Тијана је вредна, одговорна, непосредна и радозналa. Oна је веома културна и лепо васпитана, свестрана млада особа. Могла бих наставити са набрајањем, али Тијану треба упознати, треба са њом разговарати, слушати њена размишљања и ставове. Имала сам то задовољство да јој предајем све четири године, али и да је боље упознам као одељењски старешина. Сматрам је не само квалитетним учеником, него и квалитетном особом. Тијани поверен посао могу да сматрам завршеним. Њена озбиљност и одговорност повезана је са ведрим духом и смислом за хумор. Увек спремна на сваки изазов, ведра и насмејана — у таквом ће ми сећању остати. Сигурна сам да ће својом упорношћу и истрајношћу имати пуно успеха у даљем школовању и веома сам поносна на то што сам имала удела у њеном образовању.

Милена и Александар, Тијанини родитељи, кажу да Тијана сваком изазову приступа са огромним трудом и да мења начине на које их сагледава, као и да не одустаје док не пронађе право решење. Веома је скромна.  Истичу да она разуме да у животу има успона и падова, али и да су они увек ту за њу да је бодре како би остварила све што је замислила. Виде је као посвећену и успешну студенткињу психологије. Сматрају да је Тијана у Пожаревчкој гимназији добила подршку од професора и да јој је то значило да развија своје таленте и добије изузетно знање за своје даље школовање. 

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content