2018-05-29T19:22:13+02:00 29. маја, 2018. 19:22 |

Тим Пољопривредне четврти у Естонији

Захваљујући високом пласману на Републичком такмичењу пољопривредних школа из области хортикултуре одржаном у 2017. години, Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца је изабрана да представља Србију  на Међународном такмичењу „Young gardener 2018.“  у Естонији. Један од организатора такмичења је EUROPEА, међународна организација којом је обухваћено преко хиљаду пољопривредних школа широм Европе. Њен пуноправни члан  од 2016. године, када је одржана Генерална скупштина у Ротердаму, је Удружење пољопривредних школа Србије. Председник Удружења је  Видоје Вукашиновић, директор Пољопривредне школе са Домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца.


ПУТ У ЕСТОНИЈУ

Како су налагале пропозиције такмичења, сваку државу је представљала по једна пољопривредна школа, састављена од два члана, ментора и такмичара. Пољопривредну школу из Пожаревца која је репрезентовала Србију, представљале су Милица Митић, професор стручних предмета из области хортикултуре, у својству ментора  и Драгана Чепкеновић, такмичар, успешни ђак ове школе на смеру хортикултура, а сада студент Пољопривредног факултета у Београду, такође на одсеку за хортикултуру.

                            Естонија, земља зелених шума

Естонија је територијално најмања балтичка земља са мање од 1.400.000 становника. Естонијом доминирају зелене шуме јеле, смрче, храста и брезе које обухватају преко 50 одсто целокупне површине. Иако одувек високо развијена земља и данас је међу земљама  са највећом стопом раста међу чланицама Европске уније. Образовни систем је јако развијен, а на PISA тестирању 2015. године естонски  средњошколци су заузели високо треће место у свету, одмах после Јапана и Сингапура. У овој години послављају сто година независности.

Такмичење је одржано 18. маја у граду Тури и обухватало је седам задатака којима су се мерила знања и  вештине које ђаци и студенти стичу током школовања. Такмичари су бодовани у познавању биљака, техници калемљења, садњи по задатој шеми, одређивању дужине леје без мерног инструмента, погађању тежине воћа и поврћа, познавању болести и штеточина и правилној употреби средстава и опреме за заштиту биља.

У конкуренцији од осам такмичара из пет земаља, Драгана је освојила четврто место, а Србији је у укупном пласману обезбедила друго место, док је прво припало естонској школи. Естонска, Рапина школа за хортикултуру, иначе домаћин такмичења,   имала је четири представника јер осим основних студија има и  различите нивое образовања одраслих као и страних студената. Ова школа, као јединствена те врсте у Естонији, основана је 1924. године за образовање у областима хортикултуре, пејзажног обликовања, флористике и заштите животне средине.

-Осим успешног резултата које је донело само такмичење, од велике важности за нашу школу и земљу је то што Србија учествује на овом такмичењу по први пут, а показали да упркос свему можемо да станемо раме уз раме са европским земљама које су у свим стандардима, како у образовању тако и у пољопривреди, испред нас, рекао је након Драганиног и Миличиног повратка из Естоније Видоје Вукашиновић, директор Пољопривредне школе у Пожаревцу.