Туристичка организација Голубац организовала је до сада две  радне акције чишћења и уређења „Купатила Милоша Обилића“ које се налази на тромеђи између села Малешева, Снеготина и Дворишта, а у близини Манастира Тумане.

        – Сви смо одговорни за добробит природе и ова акција је одлична прилика да покажемо посвећеност заштити животне средине у овој инспиративној иницијативи, која ће допринети очувању наших предивних природних ресурса, као и историјског момента. Планирамо  и наставак одржавања ових  радних акција како би се овај локалитет уредио и омогућио посетиоцима да уживају у јединственом природном окружењу. Уређење овог локалитета, представља важан корак у развоју туризма општине Голубац, кажу у Туристичкој организације Општине Голубац.

По веровању становника, Милош је пореклом из овог краја, а село Малешево је добило назив по њему, док су у Дворишту били његови дворови.

Да је Милош из овог краја сведочи и легенда везана за Манастир Тумане. По тој легенди Милош Обилић је затекао смртно рањеног пустињака Зосима и понео га да би му указао помоћ. Када су стигли до данашње манастирске цркве старац потпуно изнемогавши рече  Милошу: „Ту мани ме, иди на Косово и упокоји се“. По овом догађају данас се зове садашњи манастир Тумане којег годишње посети око милион верника из Србије и земаља из окружења.

                                                                Љ.Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content