2021-08-01T09:03:55+02:00 1. августа, 2021. 09:03 |

Толстојев праунук у Пожаревцу (Објављено 12. јула 1988)

На семинару за наставнике страних језика из Србије на тему „Хиљаду година совјетске културе“ говорио је Никита Илич Толстој, професор Московског универзитета и члан Совјетске академије наука, писац, лингвиста и проучавалац словенске културе. Најпознатији је као праунук славног руског и светског писца Лава Николајевича Толстоја. Никита Илич Толстој рођен је у Вршцу 1923. године, у Краљевини СХС. Његове преокупације биле су језици и словенска култура.

Обраћајући се учесницима семинара у Пожаревцу, Никита Илич Толстој је културу Совјетског савеза поделио у три етапе: словенско паганство, византијско хришћанствои византијско нехришћанство. Та зти перода су по њему обележила совјетску али и светску културу. Тај утицај осећа се и данас…

На питање да ли се сећа свог славног прадеде, Никита Илич Толстој је рекао да га се не сећа али да му је из прича његовог оца познат живот и рад Лава Николајевича Толстоја. Оно што је карактеристично за нови Совјетски савез је Перестројка која је породици Толстојевих донела много доброг. Један од разлога зашто се Никита Илич Толстој определио за Перестројку је изградња музеја и библиотеке на имању Толстоја што до данас није било могуће.

Са учесницима семинара Никита Илич Толстој обишао је манастир Горњак и разгледао културне и природне лепоте Горњачке клисуре.

                                                                                                                                              С. Мирковић