Савез друштва инжењера и техничара града Пожаревца и Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије, са Друштвом одржавалаца средстава рада града Пожаревца и Високом техничком школом стуковних студија Пожаревац, организовали су стручни скуп под називом „Технички дан у Пожаревцу“. Разговарало се о „топлотној пумпи“, а на ову тему говорили су  Милован Живковић и Бранислав Џинић. Одржана су два предавања и практични део са примедбама.

               Милутин Станковић, председник Савеза друштва инжењера и техничара града Пожаревца, истакао је да СДИТ Пожаревац има задатак да шири техничку културу и да новости из ових области прикаже широј јавности и стучњацима.

               – Наш Савез већ годинама негује традицију алтернативних извора енергије.  Топлотне пумпе су један од најефикаснијих начина грејања у домаћинствима. Ми имамо срећу да имамо термоелектране Костолац па можемо једноставније да решимо тај проблем, рекао је Станковић.

               Др Милован Живковић, председник машинских  инжењера Србије и потпредседник Савеза инжењера Србије, рекао је да се топлотне пумпе одавно  примењују и користе у свету, међутим из технолошких разлога њихова примена била је ограничена. Живковић је навео неколико примера њиховог коришћења широм света и подвукао да оне  струци нису непознате, јако су сличне расхладним уређајима, које је  Србија имала крајем  деветнаестог века. Он је подсетио да је Србија 1907. године била један од оснивача Међународног комитета за хлађење у Паризу.

               – Постоје читаве студије о грејању градова помоћу топлоте из река, језера, земље. У Цириху имамо топлотну пумпу која је двадесетих година прошлог века инсталирана и дан данас ради. Почетком осамдесетих година, на Словенској плажи у Будви, инсталирали смо топлотну пумпу  која загрева санитарну воду за око 1800 гостију. Топлотне пумпе претстављају најреалнији обновљиви енергетски извор који се из дана у дан све више користи, рекао је Живковић.

                                                           И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content