2019-10-23T18:25:20+02:00 23. октобра, 2019. 18:25 |

Траг мисли у ћириличном писму

Након родног Пожаревца и низа градова у Србији, Крагујевцу, Апатину, Београду, Сомбору, Деспотовцу и другим, ликовна уметница Виолета Марковић изложила је своје калиграфске радове у Галерији Легата Милића од Мачве у Крушевцу. Изложба је отворена у организацији Културног центра Крушевац у среду, 16. октобра.

„Траг мисли“ је шеснаеста самостална изложба калиграфских радова Виолете Марковић. На отварању ове последње, Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма Културног центра Крушевац је стваралаштво Марковићеве окарактерисала као „истраживање модерне и повратак класичне калиграфије“.

-Инспирисана традиционалним вредностима, ауторка стваралаштво третира као изазов, полазећи од виђеног, стварајући на тај начин префињене композиције. Ћирилица као писмо представља средство комуникације, као што слика представља комуникацију уметника са публиком. Поетика Виолете Марковић има димензију чувара баштине првенствено због симболичко значајног одабира мотива које подсећа на важност и значај очувања српског писма и традиције. Чувањем ћирилице ми памтимо своје порекло, културу, традицију, и остављамо завештање будућим генерацијама.

До краја године изложба калиграфских радова Виолете Марковић биће доступна посетиоцима у још три града у Србији, у Кикинди, Новим Козарцима и Земуну.

                                                                                                                                            Д. Д.