Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца пуних 78 година припрема бројне генерације за успешан рад у привреди, наставак високог образовања и остваривање запажених резултата у разним сферама.

И ове школске године, образује 11 профила, трећег, четвртог и петог степена, у три подручја рада: електротехника, машинство и обрада метала и геологија, рударство и металургија. За наредну годину, у најави је и профил техничар за информационе технологије, у области електротехнике.

Школа је од 2019. године и у систему образовања по Закону о дуалном образовању, и то за четири профила: техничар за компјутерстко управљање ЦЦ машинама, механичар моторних возила, бравар заваривач и електричар.

У школи постоји и дом ученика за смештај 61 ђака, а образовни процес темељи се на савремено опремљеним кабинетима, лабораторијама, радионицама…

Развој ове васпитно – образовне установе блиско је везан за успешну сарадњу са надлежним Министарством, локалном самоуправом, привредним субјектима, али и многим другим партнерима и пријатељима школе.

УВЕК СПРЕМНИ ЗА НОВЕ УСПОНЕ

Колектив школе, уз ђаке и бројне госте, свечано је обележио Дан школе академијом приређеном у костолачком Дому културе, 15. маја.

Признања за успехе на такмичењима

Ученици костолачке Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ постигли су значајне резултате на бројним такмичењима.

За успехе на државним и републичким такмичењима награђени су: Марко Миленковић, Милош Антић, Петар Ненадић, Алекса Станковић, Василије Арсић, Матеја Кошарић, Јован Тодоровић, Душан Тодоровић.

За треће место на Светском шкослком првенству у футсалу, признања су уручена: Јовану Нонковићу, Богдану Димитријевићу, Страхињи Стаменковићу, Јовану Благојевићу, Лазару Спасићу, Луки Глушцу, Милошу Бундалу, Николи Бундалу, Павлу Радивојевићу, Лазару Савићу и Фабијану Морини.  

За резултате остварене на окружним такмичењима награђени су: Тијана Петковић, Ивона Ивановић, Лазар Антић, Ленка Џоговић и Анђела Павловић.

За успех на Регионалној домијади у културно уметничком стваралаштву  и спортским дисциплинама награђени су: Анђела Павловић, Андреј Радомировић, Маријан Аранђеловић, Немања Милошевић, Марко Новаковић, Михајло Ићитовић, Страхиња Цимеша, Давид Јовановић, Александар Станојевић, Ђорђе Поповић, Младен Поповић, Ђорђе Поповић, Михајло Влајић, Милош Јаношевић, Роберт Илић, Петар Новаковић, Марко Новаковић, Вељко Чолић и Михајло   Цвејић.

Похвалнице су уручене и запосленима –  менторима за постигнуте резултате на такмичењима ученика: Лазар Станић, наставник физике, Зоран Пешић, наставник историје, Предраг Милутиновић, наставник физичког васпитања, Марко Сузић,  наставник физичког, Ненад Урошев, наставник физичког, Татјана Докмановић, наставница ликовне културе, Слободан Лалић, управник Дома, Милица Пејчић Михајловић, васпитач у Дому ученика, и Милош Ивановић, васпитач у Дому ученика.

Директорка Нела Алексић нагласила је да је ова школа, током 78 година постојања, расла, сазревала, мењала се, у складу са захтевима друштва и околине, како би данас била позната и призната у систему образовних институција наше земље.

– Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ поносно носи овај назив од 2009. године. Поред имена, мењала се и она сама, пратећи потребе привреде, тако да је данас постала савремена стручна школа, истакла је директорка Алексић и наставила:

– План уписа Техничке школе одговара потребама привреде у нашем окружењу. Ученици се обучавају, припремају за обављање послова у ЕПС-у, али исто тако и за успешно даље школовање на изабраним факултетима.

– Школа поседује опремљене кабинете, лабораторије, радионице, које привлаче младе да у њој започну своје образовање и стекну компетенције за будући позив. Ученици наше школе нижу запажене успехе и резултате на разним такмичењима из области електротехнике, електронике, статике, механике, општеобразовних предмета: историје, физике, спорта, а веома су успешни и приликом уписа на факултете, како у нашој земљи, тако и у иностранству. Након завршетка студија и стицања одређених знања многи су постали професионалци у својим делатностима, добитници бројних признања и награда, што нас, њихове професоре, менторе, чини поносним. Школа је дала огоман, стручни кадар нашој привреди.

Захвалнице за допринос

Захвалнице за изузетну сарадњу и значајан допринос у раду Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца додељене су: Граду Пожаревцу, Градској општини Костолац, Школској управи Пожаревац, АД ЕПС – Огранку „ТЕ-КО Костолац“, привредним друштвима „Георад“, „Прим“, „Аутотранспорт“, „Костолац услуге“, потом, цркви Светог Максима Исповедника Костолац, Компанији „Дунав осигурање“ – Филијали Пожаревац, Националној служби за запошљавање – Филијали Пожаревац, Центру за социјални рад Пожаревац, МУП-у Србије – Полицијској испостави Костолац, Центру за културу Костолац и Црвеном крсту Пожаревац.

– Посебну захвалност дугујему Граду, Градској општини Костолац и привредним друштвима из окружења јер препознају наш квалитет и потенцијал и безрезерво га подржавају. Настојимо да унапредимо и побољшамо ученички стандард. Трудимо се да створимо што боље услове за рад, како ученицима, тако и наставницима, у чему нам највише помаже Град Пожаревац.

Саша Павловић и Нела Алексић

– У 2023. години школа је коначно легализовала своје објекте. Такође, милион динара за пројекте определио је Град Пожаревца. Саниран је кров на фискултурној сали, као и подови и зидови у четири учионице. Од Министарства просвете школа је добила интерактивни монитор од 86 инча и новац за електроинсталатерске радове у кабинетима. Министартсво просвете је опремило три кабинета лаптоповима и рачунарима. Од Министарства правде добили смо испитни сто за извођење вежби из области електротехнике. Град Пожаревац је у 2022. години издвојио средства за замену унутрашње столарије у целој школи. Захвални смо свима на подршци у томе што препознају значај наше школе за Град и Градску општину. Нека ова годишњица буде почетак нових успона, истакла је директорка.

Јубиларне награде

Награде су уручене за године остварене у радном односу и доприносу у раду школе. 

За 35 година остварених у радном односу и доприносу у раду школе награђени су Ирена Ајдачић, Слободан Благојевић и Снежана Трајић. За 30 година награђени су Зорица Спасић, Габријела Миленковић и Верица Богдановић.  

За две деценије радног односа и доприноса у раду школе награђене су Лидија Поповић и Татјана Докмановић. За 10 година награђени су Александар Вујичић и Ана Павловић.

 

 ЗНАЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић, иначе, раније професор и ученик ове школе, нагласио је да је Техничка школа са домом ученика „Н. Тесла“ Костолац изнедрила генерације којима се сви поносимо:

– Дан ове школе врло је важан у календару Града Пожаревца, али и далеко шире, посебно када узмемо у обзир постојање термоенергетског и рударског гиганта у Костолцу, додао је Павловић и наставио:

– Неретко су неки од тих ученика своје знање ставили на располагање иностраној привреди. Показали су се изузетно успешним, али је њихов одлазак оно што желимо додатно да смањимо. Свакако нам иде на руку оснаживање домаће економије, на чему се и надаље ради, уз упоредо стално побољшање услова у школама. Сведоци смо да пожаревачка локална самоуправа у последње време озбиљно улаже у оснаживање школске инфраструктуре. Намера је да се тако настави, да млади осете јачање нашег друштва и не пожеле да га напусте.

– Сматрам да је то први корак ка задржавању стручњака. Сетимо се развоја државе у последњој деценији. Велики пројекти саздани су од мноштва мањих корака, што све заједно мора дати жељени резултат. Зато је визија градског руководства да ученицима, стварајући услове за школовање, најпре олакша запослење или студирање. Техничка школа се, захваљујући свом реномеу, показала као највећа препорука за њихове ученике. У исто време, радимо на томе да професорима помогнемо да поново стеклну статус који заслужују. То чинимо јер се баве најзначајнијим занимањем на свету, обликовањем младих људи. Вас, драги професори и ученици ове школе, заједно са свим осталим школама, сматрамо за најближе сараднике у обликовању будућности Пожаревца, Костолца, Србије, поручио је градоначелник Павловић и нагласио да је знање важно и вредно.

Из програма

А. М.

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content