Касидол, село вредних домаћина изникло у плодном Стигу, одвајкада са посебним поносом обележава и слави дан посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, у народу познатом као Тодорова субота. Како је Свети Тодор заштитник стоке, на тај дан од давнина мештани су из својих штала изводили коње и Свецу у част приређивали трке. Вековима касније, неколицина људи којима је у срцу неговање птица и ситних животиња определило се да Касидол, уз коње, постане и село чувено и по овим малим, нежним бићима, тако да 18. јануара 2018. године Касидол и његови мештани добијају Удружење за заштиту и одгој ситних животиња, живине, голубова, кунића и птица „Кикирез“. Непуна два месеца касније, на простору где су одувек одјекивали такмичарски топоти коња, „Кикирез“ приређује прву изложбу ситних животиња. Коњске трке су тако на Тодорову суботу добиле подршку изложбом, не само ради дуге традиције коњарства, већ и легендом да на тај дан роде поткивају своје невидљиве коње пред велики пут, не би ли стигле у наше крајеве за празник Младенце. Вреди помена да је један број Касидолаца годинама у чланству пожаревачког Друштва „Љубимац“ под чијим окриљем су се враћали једној од најплеменитијих идеја – повратку природи и њеним миленијумским токовима.

            Овогодишња, трећа по реду Међународна изложба ситних животиња „Кикирез 2020“ окупила је 147 излагача из Србије, Хрватске, Румуније, Аустрије и Француске. Манифестација која је сврстана у календар догађаја Туристичке организације Града Пожаревца овога марта оплемењена је још једним сегментом лепоте и неговања традиције. Под њеним окриљем одржана је и прва изложба етно хране коју су приредиле чланице удружења жена „Јасеновчанке“ из Јасенова, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића и „Пругово“ из истоименог места.

Велики број експоната и посетилаца

            Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња.

            -Од десетак ентузијаста који су покренули Удружење у Касидолу, „Кикирез“ у својим редовима данас има преко 60 чланова који се, уз редовне активности, максимално боре да едукују и усмере најмлађе генерације у свет узгоја ситних животиња, љубави према очувању природе и поштовању српске традиције која нас је одржала. Како из рада проистичу нове идеје, могу са поносом да кажем да је на помолу изградња нове хале која ће служити за овакве намене, попут нашег данашњег окупљања. У организацији поред бројних ентузијаста подршку нам пружају Друштво „Љубимац“, Туристичка организација и Град Пожаревац, казао је Обрадовић.

            Отварајући овогодишњу изложбу, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је истакао да ће локална самоуправа и убудуће са поносом промовисати ову манифестацију којом се Касидол препоручује као место које вреди посетити и у коме ће се сви, а не само љубитељи животиња добро осећати и сваке године изнова враћати.

            -Захвалан мештанима Касидола, традицији Тодорове суботе и Удружењу „Кикирез“ са великим задовољством проглашавам изложбу отвореном“, рекао је Спасовић.

Приређена је и изложба етно хране

            У културно – уметничком програму наступили су чланови КУД-а „Миодраг Миљковић – Мигда“ из Ћириковца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content