2021-11-20T08:56:01+01:00 20. новембра, 2021. 08:56 |

Трећина водомера на даљинско очитавање

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ већ неколико месеци ради на уградњи нових електронских водомера, као и модула за даљинско очитавање водомера. Посао уградње нових водомера већ је завршен у пожаревачком насељу Бурјан где је уграђено 790 нових уређаја. Тренутно се ради на градском брду где се уграђују само модули. Овде су раније постављени водомери са припремом за даљинско очитавање. Уградња модула, како кажу у овом јавном предузећу, иде мало спорије јер је посао сложен и захтеван. До сада је уграђено око 300 модула. У овом делу Пожаревца требало би да се инсталира укупно 1.100 модула за даљинско очитавање. Посао са модулима биће настављен дуж костолачког пута, где такође постоје уграђени водомери са припремом за даљинско очитавање.

До Нове године се планира уградња укупно 3800 уређаја, каже директор предузећа Александар Димитријевић:

А. Димитријевић

-До краја године са овим што смо до сада урадили у граду ћемо имати око 5000 водомера на даљинско очитавање. Практично смо били приморани да то исфорсирамо, зато што имамо доста притужби на рачуне и недовољно људи да очитавају од куће до куће. Ово је једноставнији начин, нема улазака у дворишта и узнемиравања корисника. Тако је сваки водомер је доступан за очитавање потрошње воде и рачуни су тачни. 

Пожаревац, иначе, има 18.000 прикључака за воду и акција ће бити настављена, потврђује Димитријевић: 

-Наставићемо зависно од средстава која нам буду на располагању. Ове године од наших финансија смо издвојили 10 милиона динара, а Град је обезбедио 30 милиона из буџетских. Рачунамо да идуће године можемо издвојити још својих 10 милиона динара, а видећемо колико ће Град планирати када се усвоји буџет.

Костолац ове године није обухваћен акцијом, али су села у саставу Градске општине делимично обрађена. Даљинско очитавање имају Стари Костолац, Кленовник и део Петке. У Петки је замењено ове године око 200 водомера и остаје још стотинак који ће се уградити до 31. децембра.

ГУБИЦИ ВОДЕ НА ПРИКЉУЧЦИМА

За сада Пожаревац и Костолац имају довољно исправне воде за пиће, али се она све теже обезбеђује, јер је ове године била лоша хидролошка ситуација.  Потрошња воде је током претходних месеци била екстремно висока у Пожаревцу, Костолцу и селима. Било је ситуација да су сеоски бунари остајали без воде. ЈКП „Водовод и канализација“ предузима мере да би водоснабдевање било и даље стабилно:

-Радимо на неколико ствари да би обезбедили даље снабдевање. Један од приоритетних циљева је проналажење хаварија на прикључцима и детекција цурења воде. Ангажовали смо стручну фирму да пронађе места одливања да би спречили даљи губитак воде са мреже. Нажалост, цурења има доста, готово су невидљива, јер вода иде у канализацију или право у земљу. Детекција се ради посебним уређајима и већ је пронађено четрдесетак таквих цурења. Редом их отклањамо, али се и ту јавља проблем, а то је да немамо довољно радника па цео процес иде спорије, каже директор ВИК-а Димитријевић и додаје:

-Други проблем са којим се данас суочавамо је да је цела политика замене цевовода ишла без програма за замену прикључака. Они су остали доста стари и сада показују слабости. Деведесет пет одсто свих цурења у градској мрежи се дешава управо на старим прикључцима. Много воде, по нашој процени од 15 до 20 одсто, може да се уштеди детекцијом цурења и отклањањем узрока.

Квалитет воде коју корисницима испоручује пожаревачки водовод је према налазима Завода за јавно здравље који врши сталну контролу,  бактериолошки и хемијски исправна. Елементи нитрата и мангана који су раније донекле хемијски угрожавали исправност воде се перманентно држе испод дозвољених граничних вредности. 

Д. Деурић