Чланови Планинарског клуба „Вукан“ Пожаревац активно су узели учешће у овогодишњој  Трекинг и трејл лиге Србије.

Мартина Трифуновић

После 4. кола које је 25.маја одржано на Јастрепцу, у генералном пласману женска екипа налази се на петом а мушка на седмом месту. Овом приликом сјајан резултат у јуниорској конкуренцији остварила је најмлађа учесница „Вукана“, тринаестогодишња Мартина Трифуновић освојивши друго место. Вреди поменути да јој је ово било прво учешће у трекингу а успех је остварила на малој стази од 15,2 километара и укупним успоном од 1000 метара.

Прва четири кола приређена су у Суботици, Бабушници на Букуљи и Јастрепцу док су представници Планинарког клуба „Вукан“ полусезону обележили следећим резултатима: У првом колу (Суботица) у категорији ветерана  Владимир Живковић је на великој стази ( 39,2 км) освојио треће место. Друго коло (Бабушница) донело је Дарици Драгојевић међу веретанкама заслужно прво место на средњој стази (24,8 км), док је Живковић овом приликом на великој стази (35,2 км) остварио исти пласман као у Суботици – треће место.

Укупан број клубова чији бодови улазе у пласман лиге, у мушкој конкуренцији је 33, док је у женској 28. Бодовање у екипном пласману се врши тако што се сабира пласман прве три жене на великој стази у женском бодовању, а у мушком прва четири мушка такмичара, на истој стази. На све три стазе, малој, средњој и великој, сваки такмичар бодује се индивудално.

Taкмичeњa у плaнинaрскoм трeкингу су скуп плaнинaрских тaкмичeњa у пeшaчeњу или трчaњу, кojа сe oдржaвају нa плaнинaрскo-пeшaчким тeрeнимa, пo унaпрeд oдрeђeним и jaснo oбeлeжeним стaзaмa рaзличитих дужинa и зaхтeвнoсти кoje су припрeмљeнe у склaду сa oдлукoм Комисије за планинарски трекинг. Најдужа је око 40 километара, средња до 35, а најкраћа до 20 километара, уз мини-стазе које су углавном између 5 и 7 километара.

Наредно трекинг  такмичење на коме ће се надметати чланови „Вукана“ је  Државно првенство 16.јуна на Фрушкој гори, а организују га планинарски клубови „Борковац” Рума „Змајевац” Врдник. Пето коло трекинг лиге одржаће се у септембру на Повлену.

Влада Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content