Коло српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ из Пожаревца које име носи по својој првој председници, ове године обележава јубилеј, 30 година од обнављања рада. Др Јасмина Живковић, председница Кола о начину обележавање овог значајаног датуму, каже:

-Одлучиле смо да због свеукупних околности у којима смо већ дуже од две године, јубилеј обележимо у нашем духу, хуманитарно – културно и радно. Тако смо направиле пројекат по идеји коју већ неколико година носимо, а није било прилике да je реализујемо. Ове године нам се указала могућност и у госте смо tim povodom позвале групу деце, ученике основних школа из општине Грачаница са Косова и Метохије.

 ДЕЦИ КОСОВА С ЉУБАВЉУ

Коло српских сестара као невладина организација је за ту активност ималo подршку Града Пожаревца.  По конкурсу за дотације невладиним организацијама у оквиру културног програма, добило је средства за реализацију пројекта „Култура и идентитет Срба без граница – деци са Косова с љубављу“.

Др Јасмина Живковић

-Средства су нам одобрена тако да смо могле у овом летњем периоду, док не почне школска година, да угостимо у Пожаревцу децу из Грачанице. Гости су била узраста од 10 до 15 година и из различитих школа из села општине Грачаница. То им је било први пут да посете Пожаревац и за њих је то био краћи летњи одмор и упознавање нашег краја и његових знаменитости, каже председница Кола.

Током боравка у Пожаревцу од 20. до 26. августа деца су била смештена у дому ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“. Њих четрнаесторо у пратњи два наставника и чланица  Кола српских сестара било је у прилици да обиђе не само Пожаревац, већ и околину. Посетили су Археолошки парк Виминацијум, Рамску тврђаву, цркву Свете Петке. У Саборној цркви у Пожаревцу су присуствавали празничној литургији. Од сакралних објеката, за које су били веома заинтересовани, обишли су и цркву Светог Максима Исповедника у Костолцу, манастир Тумане у голубачкој општини и манастир Заова. Такође су били гости Библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу:

-Аматерско позориште из Малог Црнића већ дуги низ година сарађује преко ФЕДРАСА са Грачаницом. Тако је и дошло до првог контакта и ове идеје. У разговору са председницом општине Грачаница, др Љиљаном Шубарић смо договориле посету. Наш пројекат смо реализовале уз велику подршку Града Пожаревца и несебичну помоћ Дејана Крстића, члана Већа задуженог за невладин сектор. Он нам је пуно помогао да поред средстава које је Коло добило од Града, обезбедимо и донације како би боравак деце са Косова био што комплетнији и лепши, каже Јасмина Живковић.и додаје:

– То је био нови пројекат за нас и можда најбољи начин да обележимо 30 година обнављања нашег хуманитарно – културног рада. Због епидемиолошке ситуације смо одлучиле да не правимо неки већи скуп и ово је први пут да једно Коло у новије време омогући деци са Косова да дођу овде и упознају се са нашим духовним и културним споменицима.

ЗАХВАЛНОСТ              

Председница Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“  каже да су у реализацији пројекта учествовале све чланице и додаје:

-Дугујемо захвалност Граду Пожаревцу и Туристичкој организацији Пожаревац, Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“, „Српској кући“, Пицерији „Сан Марко“, ресторану „Змај од ноћаја“ и рибарници „Плава барка“, Народном музеју и етнологу Даници Ђокић, такође и општинма Мало Црниће и Велико Градиште, као и гостопримству наших православних цркава које су деца обишла. 

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ

Pадионица труковања и народног веза

У оквиру пројекта, који још није завршен, предвиђене су две радионице. Једна је реализована и то је била радионица труковања и народног веза. За децу из Грачанице  водила ју је у етно парку на Тулби Смиљка Булатовић из Кикинде, која иначе, једина има лиценцу за труковање у Србији и негује тај стари занат:

-Друга радионица ће бити у  другачијој форми, пошто нам је партнер на пројекту Удружење ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ са којим нас, на неки начин везује породица Павловић. Договорили смо се да у току септембра, када време буде лепше, у етно парку Народног музеја на Тулби организујемо ликовну колонију где ћемо укључити децу из наших основних школа. То је други део пројекта „Култура и идентитет Срба без граница – деци са Косова с љубављу“.

У дому ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“

Тема ће бити Грачаница, хуманост, љубав. За крај желимо да направимо изложбу посвећену пројекту и тридесетогодишњици обнављања рада Кола српских сестара у Пожаревцу. Осим слика насталих током радионице, изложили би и ручне радове наших чланица, сазнајемо од од наше саговорнице.

Деца из Грачанице испраћена су поклонима. За све њих  су обезбеђени школски ранчеви, нешто школског прибора и наравно, слаткиши.

Док сабирају утиске, чланице Кола враћају се својим редовним активностима које их чекају током октобра –  месец старих, и свом програму „Трећа беба“. Такође, спремају се да прославе славу Малу Госпојину и нешто касније, организују „Стишку посну трпезу“.

 Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content