У Општој болници у Пожаревцу је већ три деценије у примени лапароскопска хирургија. Поводом обележавања овог јубилеја, у Виминацијуму је организован стручни скуп лекара, хирурга и медицинских радника из Србије и иностранства на коме је представљен развојни пут ове медицинске области. Такође, у склопу овог догађаја одржана су и предавања на ову тему.

Др Ненад Давидовић
Саша Павловић

Хирургија од свих оних који су јој посвећени, захтева огроман рад, знање, енергију, емпатију, визију и храброст.

Хирурзи др Миодраг Чудомировић и др Бојан Радовановић, рекао је др Ненад Давидовић, начелник одељења хирургије у Општој болници у Пожаревцу, несумњиво су имали визију и храброст када су направили један велики искорак у увођењу лапароскопије у свакодневни живот хирурга. Не тако мали допринос свему овоме, како је рекао, дале су и остале колеге и млађи хирурзи који су их подржавали, пратили и од њих учили. 

Др Бојан Радовановић

Подршку организовању стручног скупа лекара, поводом обележавања тридесетогодишњице лапароскопске хирургије, пружила је и локална самоуправа. Градоначелник Пожаревца Саша Павловић напоменуо је да бити у кораку са медицином и њеним иновацијама, носи посебну симболику када се обележава у Виминацијуму.

-Нисам експерт из области археологије, али ипак сам упознат са чињеницом да је медицина била изузетно развијена у овом граду старог Рима. Овде је пронађен и медицински материјал из тог доба, раритетан и у светским оквирима, од којих је један део и из области хирургије, казао је Павловић.

Почетак интересовања хирурга у пожаревачкој болници за лапароскопију потиче из деведесетих година када се појавио први чланак о лапароскопској хирургији кила о чему су се у то време интензивно интересовали и пожаревачки хирурзи. Године 1992, према речима хирурга др Бојана Радовановића, у Хонг Конгу је у оквиру хепатобилијарног конгреса организована је и тродневна обука из лапароскопије и то је био почетак њене примене.

Share.

Comments are closed.

Skip to content