2019-12-01T18:44:34+01:00 1. децембра, 2019. 12:48 |

ТРИ НАГРАДЕ ЗА ДЕЧИЈИ ДРАМСКИ СТУДИО: Сценски Perpetuum mobile

Oвогодишњи VI Фестивал сценских минијатура у Лесковцу био је још један у низу такмичарских наступа који је Дечијем драмском студију Центра за културу Пожаревац донео три нова признања: Grand Prix за најбољу представу Фестивала, награду за најбољу мушку улогу Стефану Милојевићу и награду за режију Слободану Боби Степићу. Ласкава признања Пожаревљани су освојили за представу „Стилске вежбе-минијатуре“, чије је извођење у Лесковцу било –  премијерно!

 


На управо оконачном Фестивалу учествовало је двадесет драмских трупа деце узраста од пет до петнаест година из Краљева, Зајечара, Ваљева, Косовске Митровице, Пожаревца и Лесковца, а њихов таленат исказан кроз 19 представа и 5 минијатура оцењивао је жири који су чинили Роберт Такарич, драмски педагог и писац, Весна Мирковић Ђорђевић, глумица Народног позоришта Лесковац и Братислав Станисављевић, уметнички руководилац КУД „Абрашевић“.

          Слободан Степић

– Признања у Лесковцу само потврђују чињеницу да наша средина има талентованих тинејџера чије стваралачке кораке треба усмерити у правцу сопственог интерсовања. Ми који радимо са њима, имамо највећи задатак: препознати то интересовање, пренети основе позоришне уметности, увести их у струку,  док је остало, жаргонски, Perpetuum mobile – јер они сами производе много већу енергију на сцени и око ње од оне која им се иницира на пробама које нису ни најмање једноставне. Чињеница коју не треба испустити је да велику подршку у раду са младим глумцима подједнако пружају Центар за културу Пожаревац као и Град Пожаревац, препознајући значај и потребу да се уметнички таленти морају неговати од малих ногу, каже Слободан Степић руководилац Драмског студија и редитељ представа.

Успеху представе „Стилске вежбе-минијатуре“ богатим и несвакидањим звучним и светлосним ефектима допринос је дао Ведран Лукић, а шминком и фризурама Драгана Ранђић. Ове године у витрине Дечијег драмског студија пристигло је чак тринаест награда, и није нескромно рећи да су ови млади људи наставили традицију, како великих професионалних драмских имена потеклих са ових простора, тако и генерација глумаца аматера чија се имена и данас са поштовањем изговарају и памте. То је разлог поменути имена актера представе: Дарија Траиловић, Катарина Антанасијевић, Јана Васић, Дуња Стошић, Емилија Јотић, Катарина Петровић, Теодора Вујовић, Нина Плавшић, Лука Младеновић, Василије Радосављевић, Димитрије Канђолас и Стефан Милојевић.

Пожаревачка премијера представе „Стилске вежбе-минијатуре“ биће одржана 14. децембра на Великој сцени Центра за културе са почетком у 12,00 сати.

Влада Винкић