У Пожаревцу је одржана трибина под називом „Грaђaнски aктивизaм у oдбрaни грaдa“ на којој је било речи о улози грађана у заштити јавног интереса, њиховог окупљања у решавању локалних проблема као и међусобном повезивању активиста на нивоу државе. У име домаћина присутне је поздравио Јовица Живановић који је представио госте проф. др Ђокицу Јовановића из Удружeнoг пoкрeтa слoбoдних стaнaрa у Нишу и Добрицу Веселиновића из Грaђaнскe инициjaтивe “Нe дa(ви)мo Бeoгрaд”.  Јовановић је присутнима испричао да је оснивање „УПСС“-а у Нишу иницирано неоправданим поскупљењем топлотне енергије, након скупа председника скупштина станара, у циљу заштите грађана од још једног намета који због ниског стандарда, једноставно, нису у могућности финансијски да испрате. Наводећи још неколико примера професор Јовановић је објаснио да је суштина постојања Удружења пружање помоћи обичном грађанину у суочавању са проблемима који произилазе из рада гломазне и неефикасне локалне самоуправе појединих јавних предузећа, неоправданог узимања тешко зарађеног новца,  као и обезбеђивање бесплатне правне помоћи када је она неопходна.

Добрица Веселиновић се осврнуо на то да грађански активизам почиње  када група људи почиње да обраћа пажњу на ситнице које нас окружују, односно на све оне ствари које наш живот свакодневно чине лошим, почев од свог дворишта, преко улице, града, све до државе. Аларм на који је група грађана из Београда одговорила била је чињеница да се у време великих поплава у Србији почело  се зидањем  Београда на води. Тада се поставило питање да ли ће грађани живети у граду који на једној страни има ексклузивну зону, а са друге стране нема неке основне сервисе и услуге.

Овом приликом чула се и интересантна теза да изглед града утиче на то какви ћемо ми бити људи, односно, да непосредно окружење утиче на то како ће изгледати наша будућност.  У трибину се укључио и један број присутних са идејама како се може утицати на неефикасан рад локалних самоуправа путем различитих опомињућих перформанса.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content