„Успешне жене Костолца”,  сада удружење раније неформална група жена, по трећи пут је организовало трибину посвећену правима жена  у костолачком Дому омладине. Учесници су били др Борка Шутовић из Дома здравља Костолац, Иван Гојковић и Драгољуб Јанковић из Центра за социјални рад. Реализацију ове трибине помогли су Центар за културу Костолац, Друштво „Ром”, волонтерка Катарина Каравла и активисткиња Јасмина Кошарић.

Пожаревац је општина која је прошле године била прва по броју пријава насиља у породици. У Центру за социјални рад Пожаревац – одељење Костолац је од почетка године до сада забележено је око 60 пријава насиља  у породици. У општини Пожаревац не постоји сос телефон на који жене  могу да се јаве  тражећи психолошку и правну помоћ, истакнуто је на овом скупу.

 – Договорено је да се потпише Меморандум о сарадњи са удружењима која за циљ имају право жена и деце. Наш корак ће бити да се потписима и захтевом обратимо институцијама за СОС телефон на српском и ромском језику. Центар за социјални рад и Дом здравља желе и хоће да са нама раде на едукацији и оснаживању жена, које су жртве насиља у породици. Ми ћемо радити на томе, данас је дошло десет жена и то нас није обесхрабрило да станемо, већ нас је подстакло да радимо још више. Потребно је много рада, труда и приче да допремо до жена које трпе тортуру у породици, месту у ком би оне требале да осећају  сигурност. Спасити бар  једну жену која преживљава пакао у породици  је велики успех, рекла је Тања Гргић-Радовановић из Удружења „Успешне жене Костолца”.

И.М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content