Одмах иза карцинома плућа и дојке, рак дебелог црева трећи је водећи узрок обољевања од малигних болести у Србији. У првом реду, сматра се да настаје као последица деловања наследних фактора. На другом месту су године живота, а потом и седатални и урбани начин живота, као и лоша исхрана.

Др Миодраг Степановић и Верица Савић

О томе како препознати ову болест и како је превенирати, на синоћној трибини, у малој сали Центра за културу, говорио је специјалиста опште хирургије др Милан Тадић. Организатор овог скупа били су Градски одбор Српске напредне странке у Пожаревцу и Унија жена ове странке.

Др Милан Тадић

Ова болест, према речима Верице Савић, председнице Уније жена, најчешће погађа мушки пол, међутим, не заобилази ни жене.

– Надам се да ће ова трибина помоћи нашим суграђанима да превенирају, али и да препознају ову болест, истакла је Савић и апеловала на све грађане да воде рачуна о сопственом здрављу.

У неразвијеним земљама, објаснио је др Тадић, рак дебелог црева је релативно редак, док је у западним земљама изузетно чест. Најбоља борба против ове болести, истиче, јесте рано откривање, када је он излечив у готово 85 одсто случајева.

– Централно место у самој превенцији, раном откривању и лечењу заузима примарна здравствена заштита. Подразумевају се редовни прегледи, анамнезе, клинички и физикални преглед, тестови, лабораторијске анализе, ендоскопски прегледи, нагласио је између осталог др Тадић.

Председник Градског одбора СНС др Миодраг Степановић је том приликом напоменуо да су овакве врсте едукација намењене свим грађанима Пожаревца. Овом приликом, најавио је низ предавања посвећених превенцији здравља, која ће одржати лекари пожаревачке Опште болнице, Дома здравља, Завода за јавно здравље и Републичког фонда за здравстено осигурање.

– Циљ је да се грађани посвете превенцији свог здравља, а не да одлазимо лекару само када нам је лоше, поручио је др Степановић.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content